Sud će proglasiti smrt Draže Mihailovića

Radiosarajevo.ba
Sud će proglasiti smrt Draže Mihailovića


Prvi osnovni sud u Beogradu trebalo bi u ponedjeljak, 17. septembra, da proglasi mrtvim komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Postupak za utvrđivanje Mihailovićeve smrti pokrenut je na prijedlog Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Srpske liberalne stranke, jer nema pisanih tragova i dokaza da je Mihailović strijeljan.

Stoga - bez dokaza o smrti - Viši sud u Beogradu ne može da odluči o njegovoj rehabilitaciji. Postupak za rehabilitaciju Mihailovića počeo je 16. septembra 2010. Zahtjev su četiri godine ranije podnijeli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Oni su zatražili poništenje presude od 15. jula 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije sa okupatorima u Drugom svjetskom ratu i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Dva dana kasnije, 17. jula 1946, strijeljan je, a do danas nije objavljeno gdje je ubijen, kao ni gdje je i kada sahranjen, podsjeća B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak