Sučeljavanja kandidata za predsjednika Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Sučeljavanja kandidata za predsjednika Hrvatske


Na Televiziji Nova u srijedu navečer je održano sučeljavanja dvojice kandidata za drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj - Ive Josipovića i Milana Bandića. Nekoliko karakterističnih odgovora odslikava na koje ciljne skupine se usmjeravaju Bandić i Josipović. Jedno od najzanimljivijih pitanja bilo je nepoznavanje engleskog jezika Milana Bandića:

"Vi znate da se Crkva zalagala za ukidanje latinskog jezika, mislite da bi hrvatski predsjednik trebao biti profesor engleskog. Engleski znam kad odem u hotel, ili na aerodrom. Držim do hrvatske kulture, a kao predsjednik govorit ću hrvatski“, rekao je Bandić i dodao "Bit ću hrvatski predsjednik, a ne engleski premijer", dodao je Bandić, prenosi Jutarnji.hr.

Milan Bandić spiking kroejšn (VIDEO)


Mise za domovinu

Iako je agnostik Josipović kaže kako će ići na Mise za domovinu.

Bandić pak ističe kako je katolik od rođenja. Kršten je čim se rodio i od tada je vjernik. Tako ga je, kaže, majka odgojila. Odlučio je da želi biti predsjednik Hrvatske prije 10 godina. „To je logičan put. Tako su učinili mnogi svjetski gradonačelnici“.

Obojica kandidata imali su problema kada je trebalo istaknuti dobre osobine svog protukandidata. Bandić smatra da je Josipović dobar čovjek, a Josipović nije znao istaknuti niti jednu dobru osobinu protukandidata iako je rekao kako je uvjeren da ih ima mnogo.

Govoreći o legendarnom polaganju vijenca u Brčkom u čarapama na snijegu, Bandić je istaknuo kako mu ni u jednom trenutku nije palo na pamet da odustane te kako bi sve ponovio. „Nikada ne odustajem, ono to započnem radim do kraja“, rekao je.

Josipović je uvjeren da bi uspio položiti vijenac ali "ne na onakav način".

Bandićev pad u Brčkom (VIDEO)


O aktualnom stanju u Hrvatskoj

Komentirajući sintagme o snagama svjetla i tame iz Josipovićeve kampanje Bandić je rekao kako se za svjetlost proglasio samo Isus Krist i upozorio kako je to što je napravio Josipović gotovo bogohuljenje. A to što me nazvao tamom više govori o njemu, nego o meni.

Josipović je istaknuo kako je tama metafora za sadašnju situaciju u zemlji, a svjetlost za izlazak iz nje te da nemaju veze s Bandićem.

Na pitanje s kim bi radije popio kavu s Milanovićem ili Josipovićem, Bandić je odgovorio - s kumicama na placu. „Pijem kavu s onima od kojih imam što naučiti, a od njih nemam ništa za naučiti, objasnio je.

Josipović je još jednom istaknuo kako ne prima savjete Zorana Milanovića za kampanju. „Nisam čovjek iz njegovog laboratorija, Bandić je previše gledao crtić Dexter“, rekao je. Optužbe da je zagrebački gradonačelnik korumpiran nije htio podrobnije komentirati, međutim, upozorio je da je bilo govora o nekim 'zlatnim WC-ima' koje bi trebalo istražiti.


O donatorima


Bandić je uvjeren kako nema ništa sporno u činjenici da ima desetak donatora koji se nisu identificirali već se vode kao NN.

Josipović, koji ima samo jednog neimenovanog donatora smatra da oni nisu prihvatljivi. "Jedno je pitanje novaca koji su stigli na račun, međutim vidljivi trokovi moraju odgovarati prihodima. Otkud toliki nesrazmjer u Bandićevoj kampanji", pitao je Josipović ističući kako je kampanja njegovog protukandidata očigledno skuplja nego što on to priznaje.

Bandić je voljan vratiti sav sumnjivi novac iz kampanje u proračun, a predlaže i da se potpiše dokument o ukidanju imuniteta predsjednika kako bi bio ravnopravan građanin.

Josipović ističe kako nitko ne može ukinuti imunitet predsjednika jer je to ustavna kategorija te kako ga taj institut ne štiti od zakona ili uhićenja.


Pitanje o Mesiću, odgovor o Tuđmanu

Nezavisni kandidat smatra da je neprimjereno u zemljama demokracije da se predsjednik Mesić izjasnio za Josipovića. Želi mu mirnu mirovinu, ali kaže da on to neće raditi nakon deset godina jer Hrvatska nije Koreja niti Kurdistan.

Bandić bi neke od generala koje je Mesić poslao u mirovinu rehabilitirao, a neke čak i vratio u aktivnu službu poput Damira Krstičevića. Tvrdi da ga podupire cijeli Generalsik zbor, što će, kako kaže, sutra svi vidjeti u vijestima. Josipović je pak uvjeren kako je dobro da su oni umirovljeni. Josipović je istaknuo da u svom stožeru ima velik broj istaknutih branitelja koji ga podupiru.

Na traženje da ocijeni Mesića Bandić je prvo inzistirao da mu voditelj Mislav Bago da vremena da istakne neka ključna ostvarenja Franje Tuđmana kao čovjeka koji je bio na čelu pokreta i koji je najjasnije izrazio hrvatsku želju za samostalnošću. Mesiću je priznao zasluge za demokratizaciju Hrvatske, no nije mu dao visoku ocjenu.

Josipović je predsjedniku dao plus četiri gotovo pet. "Možda je mogao biti malo oprezniji kod pojedinih pomilovanja", dodao je. Tuđmanu je priznao neke dobre stvari, ali je istaknuo i propuste u pretvorbi i privatizaciji.

Vezano:
Hrvatska će birati predsjednika u drugom krugu
Prve izjave predsjedničkih kandidata

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak