Strumica ulaže u ekološki prijevoz: Izdvojili 7 miliona eura za električne autobuse i čistiji zrak

0
Radiosarajevo.ba
Strumica ulaže u ekološki prijevoz: Izdvojili 7 miliona eura za električne autobuse i čistiji zrak

Strumica je postala pionir u Sjevernoj Makedoniji uvođenjem potpuno električnog javnog prijevoza, što je značajan korak ka smanjenju zagađenja zraka u ovom gradu, koji je zimi među najzagađenijim u zemlji.

Za nabavku električnih vozila općina je investirala 7 miliona eura, a vlasti se nadaju da će ovaj potez znatno smanjiti saobraćajnu gužvu i poboljšati kvalitetu zraka u Strumici.

Gradonačelnik Općine Strumica izjavio je: "Ako jedan autobus zamjenjuje 50 automobila, a u Strumici imamo 10 autobusa, možete zamisliti smanjenje od 500 vozila na strumičkim cestama u svakom trenutku. To će značajno poboljšati kvalitetu zraka i biti veliki benefit za zdravlje naših građana.”

Počast hrabrosti: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju uručene nagrade 'Zdravko Grebo'

Stanovnici Strumice su zadovoljni ovom promjenom. Jedan stanovnik je primijetio: "Služio sam vojsku u Beogradu i znam šta tramvaji znače za javni prevoz još od 1987. godine. Strumica je prije u svemu bila prva u Sjevernoj Makedoniji, a sad vidim i na Balkanu."

Drugi stanovnik je dodao: "Dobro je za Strumicu; sada se gradskim prevozom možete voziti za pola eura. I učenici će koristiti ovaj prevoz, što će olakšati njihovim roditeljima koji su dosad koristili privatne prijevoznike."

Strumica se svake zime suočava s velikim problemima zagađenja zraka, a istraživanja pokazuju da je saobraćaj drugi najveći uzrok zagađenja, dok je glavni uzrok nekvalitetan ogrjev. S obzirom na to, uvođenje električnog javnog prijevoza predstavlja ključnu mjeru u borbi protiv ovog ekološkog izazova.

Ovaj korak ne samo da će unaprijediti kvalitet zraka, već i pružiti ekološki prihvatljiviju alternativu tradicionalnim sredstvima javnog prijevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak