Stravičan masakr koji je šokirao svijet

Radiosarajevo.ba
Stravičan masakr koji je šokirao svijet

Stravičan masakr koji se dogodio se jutros oko pet sati kod Mladenovca u Srbiji, već sada je ocijenjen kao najveće masovno ubistvo u ovoj zemlji. Naoružani muškarac je u mjestu Velika Ivanča, ubio 13 komšija, među kojima i jednu bebu.

Neslužbeno je Ljubiša Bogdanović, šezdesetjednogodišnjak iz Velike Ivanče, u svojoj je kući prvo ubio sina Branka, a potom izašao iz kuće i krenuo u smrtonosni pohod u kojem je napravio masakr u četiri susjedne kuće. U kući porodice Stekić ubio je svekrvu i snahu, Danicu i Draganu, a potom je u kući porodice Despotović ubio Mikaila i Milenu, njihovogunuka Gorana Despotovića, njegovu devetnaestogodišnju suprugu Jovanu i njihovog dvogodišnjeg sina. U sljedećoj kući, porodice Mijailović, ubio je bračni par Velju i Olgu, a potom je u kući porodice Ješić ubio majku i sina, Ljubinu i Miloša.

Ljubiša B. i njegova supruga sa teškim povredama su prebačeni u Urgentni centar u Beogradu, a doktori se još bore za njihove živote
Zločin je prijavila njegova supruga Javorka, doznaje Blic. Dok je ona bila na telefonskoj vezi s policijom, čuo se jauk te se pretpostavlja da je on u tom trenutku pucao u nju. Blic doznaje i kako je Ljubiša, kojeg je policija zatekla u dvorištu vlastite kuće, navodno pucao u sebe pred policijom.

"Dvije ekipe doktora su otišle na lice mjesta, obje su na putu za Beograd, jer ima troje ranjenih", rekao je dežurni ljekar  lokalnog doma zdravlja, ističući da je poziv hitnoj pomoći upućen oko 5.40 sati.



Zločin se desio u kraju koji se naziva Prevale, a Bogdanović je zaobišao samo dvije kuće u tom mjestu.

Komšije su u nevjerici, kažu za Ljubišu da je bio miran čovjek.

„On je bio miran čovjek. Ne znamo šta je dovelo do ove tragedije. Čuli smo samo da je sina ubio hicem u glavu.“

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da se i dalje ne zna šta je motiv ove tragedije.
Radnica lokalnog centra za socijalni rad pretpostavlja da je riječ o "teškoj prikrivenoj i neliječenoj depresiji" i vjeruje da su se neki simptomi psihičkog poremećaja kod ubice morali očitovati, ali da to niko od srodnika i mještana nije ni prepoznao niti prijavio. 
„Ljubiša B. je iz mirne porodice i nije imao policijski dosije. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog ubistva, jednostavno, svi smo zatečeni'', rekao je Veljović“ i dodao da je Ljubiša B. 1991. godine učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru Slavonije i dodao da su sva ubistva počinjena pištoljem CZ 99.



Kako saznaju beogradski mediji, oko devet sati u Veliku Ivanču je došla i kćerka ubice, koja nije živjela s roditeljima. Kćerka je u teškom stanju i nalazi se u kući komšija, odakle se čuje plač.
Masakr u blizini Mladenovca, u kom je Ljubiša B. ubio 13 osoba jedno je od najvećih masovnih ubistava na svijetu u posljednjih 15 godina
U Srbiji se u posljednjoj deceniji ne pamti ovakav zločin, a najveća masovna ubistva desila su se 2002. kad je Dragan Ćedić iz Leskovca ubio sedam osoba i teško ranio četiri, te 2007. u selu Jabukovac, gdje je Nikola Radosavljević ubio devet i ranio dvije osobe.

Za najveće masovno ubistvo u 21. vijeku odgovoran je Anders Breivik, koji je u julu 2011. godine usmrtio ukupno 77 osoba – osam u Oslu i 69 na ostrvu Utoja.

Policija je blokirala prilaz svim kućama u kojima su ubijeni živjeli, javlja novinar Blica.

Istraga je u toku, a gradske vlasti najavile su da će proglasiti dan žalosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak