'Stranke zloupotrebljavaju Đinđićevo ime'

Radiosarajevo.ba
'Stranke zloupotrebljavaju Đinđićevo ime'


Pozorišni reditelj Oliver Frljić, autor predstave Zoran Đinđić u Ateljeu 212 u Beogradu, koja je izazvala burne reakcije u javnosti, ocijenio je povodom desetogodišnjice Đinđićevog ubistva da je sramotna stranačka zloupotreba njegovog političkog kapitala.

“Ja mislim da je zapravo sramotno koliko, ponajprije Demokratska stranka, ali onda i LDP i još neke stranke, bezočno eksploatišu nekakav simbolički politički kapital Zorana Đinđića”, rekao je Frljić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom Šetnje za Zorana koju DS i LDP organizuju 12. marta u Beogradu.

Šetnja za Đinđića 12. marta u Beogradu

Prema Frljićevoj ocjeni, šetnjama se samo pokušava “dignuti rejting, jer te dvije stranke su nekakvim političkim potezima, neprincipijelnim koalicijama, izjavama o dva bola, potpisivanjem stanovite deklaracije, pokazale koliko su izdale političke ideje i vizije Zorana Đinđića”.

Srbija je vraćena u devedesete

Frljić je kritikovao i srbijanskog premijera Ivicu Dačića, lidera SPS-a, zbog ocjene da Đinđić ne bi imao ništa protiv saradnje sa nekadašnjim političkim protivnicima. Prema mišljenju Frljića, Dačić, kao i većina političara u Srbiji, ali i u cijelom regionu, ima jako kratko pamćenje, pa se ne sjeća šta je lično radio i šta je radila njegova stranka u devedesetima. Dodao je i da je Srbija s aktuelnom vlašću vraćena u devedesete godine.

Upitan da li vidi neke pomake u regionu u odnosu na razumijevanje prošlosti, Frljić je rekao da se bez imenovanja onoga ko je bio krivac, ko je uzročnik određenih stvari, ne može ići naprijed.

“Ja radim u jednom mediju koji je takav kakav je, on ne može napraviti neke velike promjene, ali može biti podsjetnik na to ko je gdje bio, šta je radio, na sve te stvari koje nisu raščišćene i koje će uvijek biti kamen spoticanja u nekakvim odnosima u regionu”, rekaoje Frljić, navodeći kao primer poslednje haške presude koje vidi kao “nekakav pokušaj da se cijela ta priča sa ratom u bivšoj Jugoslaviji završi na način da se napravi svakoj strani neka vrsta ustupaka”.

O budućnosti Evropske unije

Nakon predstava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, Frljić trenutno u Sloveniji radi predstavu o “izbrisanima”, a sljedeći projekat biće predstava o budućnosti Evropske unije koju radi u Schauspielehaus u Grazu.

Oliver Frljić režira predstavu o 'izbrisanima'

“Zapravo me zanima šta će se u neko dogledno vrijeme događati sa tom Unijom, za koju mislim da je primarno monetarna unija. Sve ove turbulencije koje se događaju u pojedinim zemljama njenim članicama - to su neki mogući budući scenariji za EU”, rekao je Frljić za Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak