Stipe Mesić: Crkva želi moć i novac, a ne odgoj i tradiciju

Radiosarajevo.ba
Stipe Mesić: Crkva želi moć i novac, a ne odgoj i tradiciju

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić smatra da je Crkva prvo pokazivala mišiće na otporu suđenju u Haagu, a nakon što su dva ključna osumnjičenika oslobođena, pronašli su novu temu.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Novi list rekao je kako je aktualnu javnu polemiku o zdravstvenom odgoju u školama nametnula Crkva kako bi se ''nametnula kao vrhovni arbitar u državi za sva pitanja'', javlja portal 24sata.hr.

''Ta je polemika potpuno nepotrebna, ali nametnuta od Crkve s dva jasna razloga. Prvo, Crkva želi testirati dokle može ići u svojem nedvojbenom nastojanju da se nametne kao vrhovni arbitar u državi za sva pitanja. Drugo, želi vlasti dovesti u položaj da se stalno od nečega brane, pa da im ne padne ni na pamet da otvaraju pitanje moguće revizije ugovora Hrvatske i Vatikana. Da prevedem na još jasniji jezik: u pitanju su moć i novac, a ne zdravstveni odgoj i tradicijske vrijednosti hrvatskoga naroda'', rekao je Mesić.

Mesić smatra da je Crkva prvo pokazivala mišiće na otporu suđenju ratnim zločincima iz hrvatskih redova, a nakon što su dva ključna osumnjičenika oslobođena, pronašli su novu temu.

''Crkveni ljudi jako dobro znaju da nije tačno ono što govore i to njihovu odgovornost čini  još većom'', rekao je bivši predsjednik za Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak