Srpski civili otjerali njemačke KFOR-ovce

Radiosarajevo.ba
Srpski civili otjerali njemačke KFOR-ovce

KFOR je jutros pokušao da u selu Jagnjenica na teritoriji opštine Zubin Potok kontroliše saobraćaj i uspostavi kontrolni punkt na putu Zvečan - Zubin Potok.


To je izazvalo uznemirenost lokalnih Srba koji su se brzo potom okupili u ovom selu i blokirali KFOR. KFOR se povukao dvadesetak metara s punkta gdje se prvobitno postavio, tako da je nakon sat vremena put Zvečan-Zubin Potok ponovo prohodan, javio je Tanjug.  


Srbi su postavili kamion natovaren građom i tako blokirali njemačke vojnike, koji su se povukli na put koji vodi prema albanskom selu Čabra.


Na Jagnjenici je i dalje veliki broj okupljenih Srba Ibarskog Kolasisna, dok su njemački vojnici, takođe u blizini s desetak vozila, među kojima su kamioni i borbena vozila, kao i džipovi.


Srbi propuštaju saobraćaj i motre na jedinice KFOR-a kako ne bi ponovo pokušale da uspostave kontrolni punkt.


Inače Srbi su i ovog jutra bili na barikadama u velikom broju u obližnjem mjestu Zupče, gdje već danima dežuraju na putu.

 Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da uklanjanje barikada na putevima koji vode ka prelazima 1 i 31 na sjeveru nije u nadležnosti kosovskih institucija.

- Što se tiče barikada ponavljam da je to u nadležnosti KFOR-a i EULEX-a, rekao je Redžepi TV stanici “Top Ccenel” u Tirani.

- Ali, ako se traži i učešće naše policije, nema problema. Radi se o sporednim putevima za snabdijevanje ali ako to predstavlja problem za KFOR, barikade će biti uklonjene, kazao je Redžepi.

Prištinski mediji navode da KFOR i EULEX "prešutkuju" izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova o odgovornosti za uklanjanje barikada koje su postavili lokalni Srbi na sjeveru Kosova. 

 Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon prenio je kosovskim zvaničnicima da kosovske institucije treba da koordiniraju svoje aktivnosti s međunarodnim misijama, KFOR-om i EULEX-om, u uspostavljanju mira na sjeveru Kosova.


Predsjednica Atifete Jahjaga, premijer Hashim Thaci i ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj sastali su se u nedjelju navečer s Ban Ki-moonom u New Yorku i zatražili pomoć u provođenju mjera vlasti u Prištini na sjeveru Kosova, saopćeno je u Prištini, prenose agencije. 


Ban je naglasio da je važno da se uspostavi red i održavanje stabilnosti u ovom dijelu Kosova i da otvorena pitanja između Beograda i Prištine treba da budu rješena kroz dijalog.


On je, prema saopćenju iz kabineta kosovske predsjednice, rekao da Ahtisarijev plan nudi najbolje mogućnosti za srpsku zajednicu.


Jahjaga je ocijenila da zajednička akcija policije na Kosovu, KFOR-a i EULEX-a da provede dogovor o carinskim pečatima s Beogradom dokazuje partnerstvo Kosova s međunarodnom zajednicom.


Kosovska predsjednica je istakla da je snažno protiv podjele Kosova, navodeći da bi specijalan status za sjever Kosova potkopao Ahtisarijev plan, Ustav i druge zekone, te da ne bi garantovao integracije već razdvajanje.


Jahjaga je kazala da je Kosovo posvećeno nastavku dijaloga s Beogradom, kako bi bilo pronađeno rješenje za električnu energiju, telekomunikacije i regionalnu saradnju.


Po njenim riječima, to je jedini način da se normalizuju odnosi i da se Kosovo i Srbija međusobno podrže na putu evropskih integracija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak