Srpski civili blokirali NATO vojnike

Radiosarajevo.ba
Srpski civili blokirali NATO vojnike

Srbi sa sjevera Kosova saopštili su danas da su blokirali vojnike NATO-a, koji su preuzeli kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

        Dopisnik agencije Rojters sa lica mjesta rekao je da su srpski civili blokirali puteve širom sjevera Kosova, postavljajući kamione, prikolice, debla i automobilske gume.

        "Muškarci, žene, djeca, starije osobe - svi ćemo sjediti i ako NATO želi da prođe, moraće da idu preko nas", rekao je Filip, koji se nalazi na blokadi puta nedaleko od sela Rudare.

        Portparol NATO-a u Prištini rekao je da Alijansa želi da se pronađe rješenje bez nasilja, ali da će reagovati u slučaju potrebe.

        "Pokušavamo da uklonimo ove blokade na miran način i danas će biti održani dodatni pregovori sa Srbima. Ako ne bude pronađeno rješenje, moramo preduzeti mjere da bismo osigurali slobodu kretanja", rekao je on.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da će biti teško nastaviti pregovore Beograda i Prištine, naročito poslije jednostranih poteza ekstremista i sa jedne i sa druge strane.

        Stefanović je ocijenio da ekstremisti obje strane žele propast pregovora, što dodatno podiže tenziju.

        "Ako ne budemo postigli dogovor i ako se stanje na administrativnim prelazima ne vrati na pređašnje, od dijaloga neće biti ništa", rekao je Stefanović za beogradski "Blic".

        Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, rekla je za "Blic" da će EU i dalje raditi na tome da se dijalog nastavi.

        "Proces se nastavlja, u kontaktu smo i sa Beogradom i sa Prištinom. Dijalog je jedini način da se spriječi dalja eskalacija nasilja", rekla je Kocijančič.

        Specijalne jedinice kosovske policije u noći između ponedjeljka i utorka, 25. i 26. jula, zauzele su administrativni prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ova dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.
        
        Vlada samoproglašenog Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH.  

jednica Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu biće zakazana najvjerovatnije za sutra, rekla je predsjednik parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

        Održavanje sjednice zatražila je Vlada Srbije, a prethodno je sjednicu tražio i dio opozicije koji nije uspio da skupi dovoljno potpisa za njeno zakazivanje.

        Slavica Đukić-Dejanović rekla je jutros da u njen kabinet još nije stigao zahtjev Vlade Srbije za održavanje vanredne sjednice, ali je dodala da ima uvjeravanja da će dobiti taj zahtjev.

        Ona je ranije izjavila da će Vlada do prijepodneva dostaviti prijedlog tema. "Vlada je najavila da će predlog tačke dnevnog reda za vanrednu sednicu dostaviti ujutro, u tom slučaju bih ja u roku od 24 časa već mogla da zakažem sednicu Skupštine, što znači da bi mogli već u subotu radimo po toj tački", rekla je Đukić-Dejanović.

        Ona je dodala da nakon smirivanja situacije na Kosovu očekuje da budu nastavljeni pregovori Beograda i Prištine.

        "Mislim da će biti još pregovora o toj temi. Iskreno se nadam da će kriterijum veće objektivnosti poštovati svi nakon tih pregovora", rekla je predsjednica parlamenta Srbije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak