Srpske barikade ostaju

Radiosarajevo.ba
Srpske barikade ostaju

Noć na barikadama protekala je mirno, a svi vitalni putevi na sjeveru Kosova i Metohije blokirani su ojačanim barikadama.

Situacija na sjeveru Kosmeta je mirna, ali napeta. Prisustvo kosovske policije pojačano je u mješovitim sredinama u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Dok su Srbi sinoć ojačavali barikadu u mjestu Zupče, čuli su se pucnji iz susjednog albanskog sela, ali povrijeđenih nije bilo.

Nakon ove pucnjave, Srbi su nedaleko od barikade u Zupču, postavili još jednu barikadu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće. Na ovom putnom pravcu, koji vodi ka južnom delu Kosovske Mitrovice, izručen je šljunak.

 Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da Beograd čeka odgovor Brisela na podnesenu inicijativu za rješavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da u Beogradu ne smije i ne može biti politike "do Ibra i od Ibra", već da ona mora biti konzistentna na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

"Greška je i nas u vlasti, ali i opozicionih partija što se u Beogradu malo govori o sudbini Srba južno od Ibra", rekao je Ivanović za nedjeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

On je dodao da su neobjašnjivo pasivni i sami Srbi koji žive južno od Ibra.

"U ovakvoj situaciji Srbi sa juga neobjašnjivo su pasivni. A jako je bitno da se upravo oni jasno i glasno izjasne, da kažu šta misle, kao što je bitno i da shvate da će, bude li sever 'pao', i njihov opstanak biti neizvestan", istakao je Ivanović.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo postaje tema samo uoči izbora i kada se tamo nešto loše dogodi.

 "U pitanju je loša praksa koja postoji već godinama i zbog koje u delu međunarodne zajednice i vlada percepcija da Beogradu zapravo i nije previše stalo do Kosova. Stoga je nužan hitan, ali realan strateški dogovor vlasti i opozicije o Kosovu i Metohiji", rekao je Ivanović.

Srbija je u petak dostavila Evropskoj uniji prijedlog za rješenje problema na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim punktovima. 

 - Jedinice KFOR-a ojačale su u nedjelju prije podne barikade na administrativnom prelazu Jarinje koje su postavile prilikom zatvaranja ovog prelaza. 
       
Pripadnici njemačkog kontingenta KFOR-a dodatno su ojačali bodljikavu žicu, ovoga puta sa svih strana prelaza, javio je Tanjug.
       
Do sada bodljikava žica bila je razvučena samo ispred prelaza u dva reda, a sada su zatvorili i svaku mogućnost prolaska i sa strane.
       
Građani Leposavića su 16. septembra nasuli velike količine šljunka ispred te bodljikave žice, kao i na prilazima bazi KFOR-a iznad prelaza Jarinje, čime je u potpunosti prekinut saobraćaj, a jedinice KFOR-a su blokirane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak