Srbiju svake godine napusti više od 6.500 ljudi, plata ne pokriva ni osnovne troškove

Fena
Srbiju svake godine napusti više od 6.500 ljudi, plata ne pokriva ni osnovne troškove

Na rad u inostranstvo iz Srbije najviše odlaze medicinski i građevinski radnici, električari, vozači, kuhari, konobari, a od visoko obrazovanih to su liječnici, prevoditelji, IT stručnjaci, mašinski i građevinski inženjeri.

 Prema podacima legalnih privatnih agencija za zapošljavanje, 6,5 hiljada osoba prošle godine otišlo je u inostranstvo da radi, dok sindikati tvrde da ih je otišlo deset puta više - oko 70 hiljada.

 Vlada Srbije osnovala je Koordinacijski tim za praćenje ekonomskih migracija kako bi smanjila broj ljudi koji odlaze i vratila građane iz dijaspore u Srbiju. Tim je formiran početkom ove godine i trebao bi donijeti strategiju i akcijski plan za rješavanje tog problema.

 Sindikati tvrde da radnici napuštaju Srbiju zbog nemogućnosti dobivanja stalnog posla, zasnivanja obitelji i života od vlastitog rada.

 Minimalna zarada koju je prema podacima sindikata lani primalo 350 hiljada zaposlenih, ne može pokriti ni minimalnu potrošačku korpu.

 Navode kako je prosječna plaća u prošloj godini iznosila oko 420 eura, a potrošačka korpa bila je 30 posto veća, što govori da radnik s prosječnom plaćom nije u mogućnosti osigurati ono što je potrebno za obitelj, javlja RTS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak