Srbiji rok do utorka za dogovor s Kosovom

Radiosarajevo.ba
Srbiji rok do utorka za dogovor s Kosovom


Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, stavljen u poziciju "uzmi ili ostavi" jer do utorka popodne mora odlučiti šta je manji gubitak: prihvatiti rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz podršku EU i SAD ili ga odbaciti i tako ostati bez šanse da Srbija od Bruxellesa u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU), potvrđeno je u petak iz više izvora dostupnih u Beogradu, javlja Fena.

"Bruxelleski rebus, kako iz živog pijeska", jedan je od naslova kojima se ilustriraju pozicije državnog vrha, a Radiotelevizija (RTS) neslužbeno saznaje da je krajnji rok za odgovor Srbije na prijedlog koji je dobila u Bruxellesu utorak u 16 sati.

Taj rok određen je, doznaje Hina iz diplomatskih krugova, jer "visoka predstavnica Catherine Ashton ima svoje obaveze i rokove za izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine" kako bi "Evropska komisija kompletirala materijale za svoje ocjene o napretku Srbije u eurointegracijskom procesu".

Premijer Ivica Dačić ocijenio je da se "dijalog više nema o čemu voditi jer Priština ne odstupa od svojih stavova" te da "državni vrh smatra da je ponuda loša", ali će "presjeći tek kad razmotri sve posljedice i prihvaćanja i odbijanja". "Beograd odluku donosi bez podrške ijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumijevanja za naša stajališta", istaknuo je Dačić.

Zamjenik premijera Aleksandar Vučić smatra da se Srbija nalazi "između čekića i nakovnja" i u "dramatično teškoj situaciji", jer je prinuđena birati između dvije teške odluke: "prihvaćanja veoma lošeg plana za Srbe na sjeveru Kosova i odbijanja da potpiše bilo kakav sporazum".

Za to vrijeme, nacionalistički pokret Dveri srpske zakazao je za nedjelju "veliki narodni protest i porodičnu šetnju u Beogradu" čiji je moto Ovako više ne može aludirajući na pregovore u Bruxellesu, ali i ukupnu situaciju u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak