Srbijanski advokati protiv izručenja Vučurevića

Radiosarajevo.ba
Srbijanski advokati protiv izručenja Vučurevića


Predstavnik srbijanskog državnog pravobranilaštva za ratne zločine izjavio je u petak na javnoj sjednici srbijanskog prizivnog suda u Beogradu kako nisu ispunjeni uvjeti za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ni Hrvatskoj ni Bosni i Hercegovini.
 
Na sjednici srbijanskog prizivnog suda u petak je razmatrana žalba na odluku kojom je odobreno Vučurevićevo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 
Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Mioljub Vitorović, u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, rekao je kako iz dokaza dostavljenih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine proizlazi da nisu ispunjene pretpostavke da Srbija izruči Vučurovića ni jednoj od tih zemalja.
 
Izručenju Vučurevića također se protivi njegova obrana, koja je i podnijela žalbu, a glasnogovornica prizivnog suda Mirjana Piljić toj je agenciji izjavila da će odluku o utemeljenosti žalbe sudsko vijeće donijeti nakon vijećanja i glasovanja tijekom djela sjednice koji neće biti javan.
 
Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću 12. rujna je, nakon što je iz Srbije prebjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštivanja obveze javljanja sudu u Beogradu.
 
Iz beogradskog je višeg suda dan ranije, nakon Vučurevićeva bijega u Trebinje, objavljeno kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 
Njemu je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a sedam dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.
 
I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno pravobranilaštvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak