Srbijancima Bošnjaci i Hrvati više nisu neprijatelji

Radiosarajevo.ba
Srbijancima Bošnjaci i Hrvati više nisu neprijatelji

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi prijateljskih zemalja je Kina. Kao najveći neprijatelji označeni su Amerikanci i Albanci.

Srbi Bošnjake i Hrvate više ne doživljavaju kao najveće neprijatelje, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, prenosi Blic. Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi prijateljskih zemalja je Kina. Kao najveći neprijatelji označeni su Amerikanci i Albanci.

Zanimljivo je da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica Evropske unije, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne spominju. 

"Rusija i Grčka su aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama koje su nas zadesile, kao, na primjer, tokom bombardiranja. Zanimljivo da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina. Iako je zajednički nazivnik za sve tri države taj da nisu priznale Kosovo, pretpostavljam da je odabir Kine prje rezultat divljenja ekonomskom i vanjskopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanju u vodeću svjetsku silu", objasnila je Sonja Stojanović, direktorica Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak