Srbija zabranila Nacionalni stroj

Radiosarajevo.ba
Srbija zabranila Nacionalni stroj

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je organizacija Nacionalni stroj tajno udruženje, čije je djelovanje zabranjeno saglasno Ustavu. Sud je zabranio da Nacionani stroj djeluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje.

Odlukom Ustavnog suda takođe se zabranjuje upisivanje ove organizacije u odgovarajući registar koji vode nadležni organi, udruženja, odnosno političke stranke.

Sud je utvrdio da su državni i drugi organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzmu mjere u cilju provođenja ove odluke. Ustavni sud je raspravu počeo na sjednici zatvorenoj za javnost 19. maja 2011. godine.

Prijedlog za zabranu podnijet je oktobra 2008. godine, uz obrazloženje da Nacionalni stroj djeluje kao tajna politička organizacija koja svoje djelovanje koristi za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje zabranjene Ustavom Srbije.

Tužilac je kao osnov za zabranu naveo i sudski postupak u kome je nekolicina pripadnika Nacionalnog stroja osuđena zbog izazivanja rasne i nacionalne mrženje na Univerzitetu u Novom Sadu.

“Odluka Ustavnog suda da zabrani djelovanje neonacističke organizacije Nacionalni stroj jasna poruka da Srbija neće tolerisati organizacije koje svojim djelovanjem propagiraju rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Zabrana rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti evropska je tekovina. Nacistička ideologija koja propagira takvo djelovanje neprihvatljiva je u demokratskom društvu kakvo je naše i nespojiva s našim istorijskim i kulturnim nasljeđem”, kaže Snežana Malović, ministrica pravde Srbije.

Snežana Malović navodi i da uime prošlosti i žrtava nacizma, ali i uime budućnosti u kojoj ne smije biti dozvoljeno postojanje građana drugog reda ili bilo kakav vid diskriminacije.

“Srbija će pravnim, političkim i drugim demokratskim sredstvima zaustaviti djelovanje organizacija koje propagiranje ovakve ideologije”, kaže Malović.

Ona vjeruje da je zabrana Nacionalog stroja samo početak i da se neće dozvoliti da ekstremne desničarske organizacije presvlačenjem u drugo ime neometano nastave da propagiraju nacističke ideje.

Ministrica pravde Srbije ističe i da društvo i svi učesnici političkog života moraju se odrediti prema ideologiji mržnje kao i da se mora jasno predočiti šta su i ko su neonacisti.

Nacionalni stroj je organizacija koja je široj javnosti postala poznata 9. novembra 2005. godine kada su upali su na antifašističku tribinu u Novom Sadu. 15 članova te organizacije je upalo na Filozofski fakultet i verbalno i fizički napalo učesnike tribine.

Vijeće Okružnog suda u Novom Sadu osudilo je u novembru 2006. godine prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, vođu Nacionalnog stroja, na godinu dana zatvora zbog širenja vjerske, nacionalne i rasne mržnje.

Davidović se jedno vrijeme skrivao najpre u Italiji, a zatim Njemačkoj, odakle je izručen Srbiji. Iz zatvora je izašao 8. oktobra 2010. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak