Srbija traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN zbog Kosova

Radiosarajevo.ba
Srbija traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN zbog Kosova

Skupština Kosova usvojila je set zakona koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

“Srbija će u petak zatražiti hitnu sjednicu Vijeće sigurnosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije 1244” - izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u povodu seta zakona o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova, dok je direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić odluku Prištine nazvao je “aktom protiv mira” i “činom političke agresije” na Srbiju.

Beograd današnje glasovanje u Skupštini Kosova vidi kao “flagrantno kršenje” međunarodnih dokumenata i kosovskog ustava.

“To je najdirektnija prijetnja miru i stabilnosti u regiji i sigurnosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić beogradskim medijima.

Beogradski mediji prenose danas i poruku iz ureda povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiklu Federice Mogherini da se Sigurnosne snage Kosova (BSK) “mogu promijeniti samo kroz postupni proces i u skladu s Ustavom Kosova”.

“Europska unija očekuje da Kosovo nastavi provoditi obveze iz Prvog sporazuma zaključenog u Bruxellesu u aprilu 2013. godine i sporazuma o sigurnosti”, navedeno je u saopćenju ureda šefice eurodiplomacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak