Srbija slavi Dan državnosti

Radiosarajevo.ba
Srbija slavi Dan državnosti
Tadić na ceremoniji proslave Dana državnosti (Foto: RTS)

Svoj Dan državnosti susjedna Republika Srbija slavi 15. februara. Ovaj datum ima dvojaku simboliku i tradiciju: prvo je na taj dan 1804. godine, na vjerski blagdan Sretenje, buknuo Prvi srpski ustanak, čiji je cilj bio oslobađanje Srbije od otomanske kolonijalne vlasti.

Drugi bitan događaj istog datuma jeste donošenje prvog Ustava Srbije 1935., koji je poznat i kao „Sretenjski Ustav“. Ovaj ustav smatra se začetkom moderne srbijanske države.

Srbijanski zvaničnici obilježili su ovaj dan posjetom Orašcu kod Aranđelovca, gdje je i izbio Prvi srpski ustanak. Predsjednik Republike Srbije položio je prije toga vijenac na grob Neznanog junaka na beogradskoj Avali, a u Orašcu je, zajedno s drugim zvaničnicima, odao počast ustanicima iz 1804.

Američki i francuski predsjednici, Barack Obama i Nicolas Sarkozy, čestitali su predsjedniku Tadiću Dan državnosti, obojica ističući nadu u evropski put Srbije i jačanje prijateljskih veza.

Čestitku Tadiću u ponedjeljak je također uputio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak