Srbija raspisala potjernicu protiv mrtve zločinke

Radiosarajevo.ba
Srbija raspisala potjernicu protiv mrtve zločinke

Interpol Srbije danas je saopštio da je raspisao međunarodnu potjernicu za Nadom Šakić (85) zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, kako je "Blic" istražio, Nada Šakić je preminula u 5. februara ove godine u Zagrebu i kremirana je na groblju Mirogoj. Sahrana Nade Šakić, supruge ratnog zločinca i zapovednika logora Jasenovac Dinka Šakića, nije bila medijski propraćena.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da je to Ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje poternice za Šakićevom protiv koje se u Srbiji vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično djelo genocida.

Dinko Šakić, osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina iz vremena Drugog svjetskog rata, preminuo je 2008. godine u 87. godini života u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se nalazi blizu zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gdje je bio smešten.

Nada je rođena u Livnu, ali imala je argentinsko državljanstvo i živjela u Argentini. Nada Šakić je supruga Dinka Šakića, koji je bio komandant koncentracionog logora Jasenovac i hrvatski ratni zločinac. Njen polubrat je hrvatski pukovnik Vjekoslav Luburić, komandant trećeg odreda kom je nadležnost bila organizacija logora, uprava i njihovo osiguranje.

Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naredila da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane zbog čega su umirale, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene i djeca.

"Šakićeva je osumnjičena za najteže ratne zločine. Očekujemo da na osnovu naše potjernice bude uhapšena. U tom slučaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovdje sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči", poručio je Homen.

Opširnije o ovom slučaju čitajte ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak