Srbija: Protest 'Hrast ne sme pasti'

Radiosarajevo.ba
Srbija: Protest 'Hrast ne sme pasti'

U selu Savinci kod Gornjeg Milanovca u Srbiji održan je protest  pod nazivom „Hrast ne sme pasti“, koji su organizovale lokalne nevladine organizacije i Zeleni Srbije.

 Nekoliko stotina učesnika protesta izrazilo je negodovanje zbog najavljene sječe 600 godina starog hrasta koji se ispriječio gradnji autoputa na koridoru 11, javlja Anadolija.

Predstavnici NVO GM Optimist i stranke Zeleni Srbije su istakli da je cilj protesta da građani svojim prisustvom pokažu da im je stalo i do prirode, i  tradicije, i do autoputa. Na skupu je javno zatraženo od nadležnih organa da spriječe sječu hrasta i da omoguće da hrast ostane na mjestu gdje ga je priroda stvorila, a ljudi do danas sačuvali.

Lider Zelenih Srbije i poslanik u republičkom parlamentu Ivan Karić izjavio je rekao da će radikalizovati protest gandijevskim metodama.

Osmeh i pesma to je naš način protesta. Ovo je hrast koji je relikt starih evrospkih šuma. Naša poruka je da hrast mora da ostane, a autoput treba da nastavi da se gradi”, rekao je Karić u izjavi za Anadoliju.

Hrast koji se prepriječio trasi autoputa visok je više od 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara i u Srbiji ima još nekoliko takvih stabala.

Skup je podržao i pjesnik Dobrica Erić, a svojim nastupom podršku su dali lokalni bendovi.

Ministar urbanizma i građevine Srbije Velimira Ilića je ranije izjavio da je nemoguće izbjeći stablo zbog toga što bi se morala praviti krivina prije tunela i da nije moguće da stablo ostane na svom mjestu. Ilić je predložio da se hrast koji u korijenu ima više od 30 metara opšije u skele, konzervira, otkopa, zaštiti, a zatim prenese na drugu lokaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak