Srbija podnosi kandidaturu za EU

Radiosarajevo.ba
Srbija podnosi kandidaturu za EU

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u ponedjeljak će će u Bruxellesu održati konferenciju za štampu na kojoj će, između ostalog, govoriti o odluci Srbije da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Odluka Beograda je, kako javlja BBC-jev saradnik u Bruxellesu, privukla veliku pažnju u sjedištu EU, ali Bildtova će biti prva zvanična reakcija.

Kandidaturu Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj uniji podnijet će u utorak u Stockholmu predsjednik Srbije Boris Tadić.

Premijer Švedske, koja do kraja godine predsjedava EU, Fredrik Reinfeldt ocijenio je u saopćenju da je "Srbija napravila povijesni korak odlučivši da aplicira za članstvo u EU".

"Sa zadovoljstvom ću primiti predsjednika Srbije Borisa Tadića u Stockholmu 22. decembra kada će zvanično biti podnijet zahtjev", naveo je Reinfeldt.

Objavljujući odluku, Boris Tadić je rekao ona predstavlja prekretnicu i novu etapu koja će zahtijevati duboke i bolne reforme, ali će na kraju građanima i njihovim porodicama donijeti korist.

Špansko predsjedavanje od januara

Takođe je rekao da je Srbija obavjestila evropske lidere o namjeri da podnese kandidaturu i da je ta odluka naišla na veliku podršku evropskih partnera.

Švedska će, inače, samo primiti zahtjev Srbije za članstvo, budući da će on biti podnijet praktično posljednjeg dana švedskog mandata na čelu EU pred božićne i novogodišnje praznike.

Kandidatura od 1. januara prelazi u ruke narednog predsjedavajućeg Vijeća ministara, Španije.

BBC- jev saradnik u Bruxellesu predviđa da će Madrid kandidaturu Srbije početkom naredne godine staviti na dnevni red jednog od sastanaka Vijeća ministara, koji mora da zatraži mišljenje od Evropske komisije o tome da li je Srbija spremna da dobije status kandidata.

Ta procjena će biti donijeta na osnovu upitnika od nekih 4.000 pitanja na koje vlasti u Beogradu moraju da odgovore.

Savjetodavno mišljenje Evropske komisije potom se vraća Vijeću ministara, koji donose odluku o datumu početka pregovora o učlanjenju, navodi BBC, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak