Srbija podnijela UN-u Rezoluciju o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Srbija podnijela UN-u Rezoluciju o Kosovu


Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja i kojom se poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga, Srbija je u srijedu podnijela Generalnoj skupštini UN-a.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije navodi se da Međunarodni sud pravde (ICJ) nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcijepljenje od Srbije, te da se u Rezoluciji jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

Rezolucija Republike Srbije sadrži poziv da se putem dijaloga pronađu rješenja za sva otvorena pitanja, te da se nađe rješenje koje će biti prihvatljivo za sve strane.

Kako se navodi u saopštenju Srbija podnosi Rezoluciju nakon što su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

U Rezoluciji koju je Srbija podnijela UN-u, navodi se da Generalna skupština prima na znanje savjetodavno mišljenje ICJ-a donijeto 22. jula o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

U tekstu se navodi da Generalna skupština UN-a poziva strane da pronađu "uzajamno prihvatljivo rješenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, sigurnosti i saradnje u regionu".

Prema srbijanskom prijedlogu Rezolucije, Generalna skupština UN-a treba da odluči da uključi u privremeni dnevni red tačku o daljim aktivnostima nakon donošenja savjetodavnog mišljenja ICJ-a.

Vuk Jeremić ministar vanjskih poslova Republike Srbije otputovao je u srijedu u New York, gdje će s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom razgovarati o situaciji na Kosovu nakon iznošenja savjetodavnog mišljenja ICJ-a. Jeremić će se tokom boravka u New Yorku, obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka s ambasadorima zemalja članica UN-a, kojima će prenijeti poziciju Srbije nakon iznošenja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, te predstaviti dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne cijelovitosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak