Srbija: Palma osuđen zbog diskriminacije LGBT osoba

Radiosarajevo.ba
Srbija: Palma osuđen zbog diskriminacije LGBT osoba

Prvi osnovni sud u Beogradu donio je prvostepenu presudu zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije protiv Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, predsjednika Jedinstvene Srbije i doskorašnjeg narodnog poslanika te stranke, saopštila je Gej strejt alijansa Srbije, prenose E-novine.

U saopštenju se navodi da je Prvi osnovni sud usvojio tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koju je Pravna služba Gej strejt alijanse podnijela protiv Markovića 22. augusta ove godine i utvrdio da je Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona.

"Sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove“, ističe se u saopštenju Alijanse.

Podsjećamo da je Pravna služba GSA podnijela tužbu protiv Markovića zbog njegove izjave date medijima 15. augusta 2011. godine u kojoj je rekao: „Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

GSA podsjeća da se odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, na osnovu kojih je donijeta presuda, odnose na govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, a prije svega na teški oblik diskriminacije.

"U obrazloženju sudske presude se između ostalog kaže: „Odredbom člana 13. Zakona o zabrani diskriminacije određen je teški oblik diskriminacije kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije što predstavlja teški oblik diskriminacije posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila, te u konkretnom slučaju lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, prikazana je od strane tuženog Markovića kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija“, stoji u saopštenju.

Gej strejt alijansa je izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom protiv Markovića, kao i brzinom kojom je donijeta od strane suda, uz očekivanje da ona neće biti preinačena u drugostepenom postupku i da će postati pravosnažna.

"Za GSA ovaj slučaj je od strateške važnosti, pre svega zbog činjenice da je po prvi put u Srbiji doneta presuda nekom političaru zbog teške diskriminacije i govora mržnje protiv LGBT populacije, kao i zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne. Takve izjave političara i funkcionera, pre svega onih koji se dosta pojavljuju u javnosti poput Dragana Markovića Palme, moraju biti oštro zakonski sankcionisane jer političari, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, snose najveću odgovornost za širenje tolerancije i izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja i poštovanja osnovnih ljudskih prava“, ističe se u saopštenju GSA.

Palma: Nastaviću da kršim zakon

Reagujući na presudu Dragan Marković je u izjavi za B92 rekao da je ponosan na presudu ukoliko je ona cijena da se ne održava parada.

"Ako sam ja stvarno doprinio tome da se ne održi 'parada srama' u Beogradu ponosan sam i na kaznu i na sve ono što je sud donio kao presudu".

Nasljednik Arkanovih ideja i "poslovnih" poduhvata poručio je da on kao predsjednik jedne političke partije "valjda ima pravo da iznese svoj stav" te da niko neće moći da mu zabrani da kaže da je protiv gej brakova i gej parade.

"Mogu da me osuđuju svakoga dana, ali kad god bude Gej alijansa organizovala paradu ja ću da kažem da nisam za nasilje, ali da nisam ni za održavanje takvog skupa", rekao je gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije dodajući da nikada nije pozivao na nasilje i krvoproliće.

On je naveo da je neodržavanjem parade "zapravo sprečeno nasilje na ulicama Beograda, kao i to da se ponove dešavanja od prošle godine kada je tokom gej parade na ulicama Beograda povredjeno dosta policajaca".

"Ako je to cena za neodržavanje gej parade, odnosno parade srama u Beogradu, onda ja prihvatam tu kaznu i ponosan sam zato što je izbegnuto da se dešava ono što se desilo prošle godine, da dodje do povredjivanja policajaca i da se ruše objekti", kazao je Marković.

Dosljedno slijedeći svoju izopačenu logiku Marković je zaključio da je neodržavanjem gej parade izbjegnuto i to da se iz Beograda pošalje "jedna ružna slika i to u trenutku kada Srbija očekuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak