Srbija nikad bliže datumu pregovora sa EU

Radiosarajevo.ba
Srbija nikad bliže datumu pregovora sa EU

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da Srbija nikada nije bila bliža datumu početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) i da zato u decembru mora dobiti što pozitivnije mišljenje Bruxellesa, prenosi Fena.

Dačić je novinarima u Beogradu, nakon sastanka državnog vrha s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova, rekao da bez pozitivnog mišljenja u decembru Srbija neće moći dobiti datum pregovora u prvoj polovici sljedeće godine.

"Ako propustimo decembar, čekat ćemo do 2014. godine da nastavimo tamo gdje smo stali", rekao je Dačić i podsjetio da će politička pažnja Evrope u drugoj polovici sljedeće godine biti usmjerena na izbore u Njemačkoj.

Dačić je istaknuo da su državni vrh Srbije i predstavnici Srba sa sjevera Kosova na sastanku "potvrdili jedinstvo u provođenju politike za Kosovo i Metohiju", a da će tokom decembra "biti donijeta i državna platforma u kojoj će ta politika biti definirana".

Srbijanski premijer ocijenio je da nema razloga za blokadu administrativnih prijelaza i proteste koje već tri dana i dvije noći organiziraju Srbi sa sjevera Kosova.

 On je istaknuo da bi do 10. decembra prijelazi trebali biti otvoreni i da će, ako se to ne dogodi, Srbija čekati godinu-dvije ili  da otpočnu pregovori sa EU, "kojima nikada nije bila bliža nego sada".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak