Srbija nije odobrila Ban Ki Moonu let do Prištine

Radiosarajevo.ba
Srbija nije odobrila Ban Ki Moonu let do Prištine

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi (Rexepi) potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moon u utorak stigao u Prištinu s 45 minuta zakašnjenja, jer zvanični Beograd nije dozvolio da njegov avion preleti preko teritorije Srbije, odnosno Kosova.
 
"Da, tačno je. Morali su putovati koridorom preko Makedonije. Zato je zakasnio 45 minuta u Prištinu", kazao je Redžepi za AA.
 
Na Kosovu smatraju da je ovakav potez Srbije prvorazredni diplomatski skandal, jer je riječ o prvom čovjeku najveće međunarodne organizacije.
 
Bez zvanične potvrde, prvu informaciju o tome da Beograd nije dozvolio da avion Ban Ki-Moona preleti preko teritorije Srbije, objavio je prištinski dnevnik Koha ditore.
 
"Samo dan nakon susreta najviših srpskih zvaničnika s generalnim sekretarom UN-a i izjava da će se maksimalno angažirati na rješavanju problema s Kosovom, to je opovrgnuto činjenicom da generalnom sekretaru nije omogućeno da njegov avion dobije međunarodni kod i tako preleti preko teritorije Srbije kako bi stigao u Prištinu", prenosi Koha ditore.

Šef najveće međunarodne organizacije je prilikom dolaska na Kosovo kasnio 45 minuta, a uprkos pokušajima i zahtjevima diplomata, vlasti u Srbiji nisu promijenile mišljenje. Vlasti u Beogradu i ranije nisu dozvoljavale da se zračni prostor Kosova koristi za letove prema Prištini.

U istoj situaciji kao generalni sekretar UN-a našla se i njemačka kancelarka Angela Merkel, kada je prošle godine iz Beograda preko Makedonije, također, doputovala na Kosovo, prenosi AA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak