Srbija neće plaćati odbranu Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Srbija neće plaćati odbranu Ratka Mladića
Država Srbija neće plaćati troškove odbrane Ratka Mladića u procesu pred Haškim tribunalom, ali će možda odobriti materijalnu pomoć i karte za porodicu. 
 
Odluka o tome da li će Mladić imati pravo na materijalnu pomoć od 200 eura mjesečno za troškove boravka u Scheveningenu, a njegova porodica imati pravo na određeni broj avionskih karata, tek treba da bude donesena. 
 
Kako je ranije izjavio Dušan Ignjatović, direktor Ureda za saradnju s Haškim tribunalom, pomoć koju dobijaju haški optuženici iz Srbije ne odnosi se na finansiranje odbrane, već na troškove boravka u pritvoru i nadoknadu troškova posjete njihovim porodicama. 
 
„Naknada dijela troškova boravka u pritvorskoj jedinici Međunarodnih krivičnog tribunala optuženih koji su se dobrovoljno predali iznosi 200 eura mjesečno. Članovi uže porodice za posjetu pritvorenika koji su se dobrovoljno predali u Haagu imaju pravo na isplatu cijene tri povratne avionske karte na relaciji Beograd – Amsterdam i isplatu iznosa od 250 eura po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva mjeseca”, kaže Dušan Ignjatović. 
 
Ako je suditi po odredbama Vlade Srbije o tome ko ima pravo na mjesečnu pomoć države, Ratko Mladić ne ispunjava te uvjete. Međutim, Nacionalni savjet za saradnju s Haškim tribunalom ima diskreciono pravo da tu pomoć dodijeli, prenose beogradski mediji.
 

U haškom tribunalu Mladić ima dvije mogućnosti - da se brani sam ili da zatraži advokate. U dosadašnjoj praksi Haški sud je plaćao odbranu onima koju izabrali da imaju advokate, ali i za to je neophodno ispuniti određene uvjete - da osoba kojoj se sudi nema imovinu, novac na računima. 

Sve o hapšenju Ratka Mladića
 
Kako je saopćio advokat Miloš Šaljić, Mladić je jučer prvi put s njim razgovarao o pravnom timu koji će ga zastupati pred Tribunalom u Hagu. 
 
"Ja ću sigurno putovati u Haag. Spominjali smo još neka imena, među njima ima onih koji su već bili angažirani na procesima u Haagu, ali i novih imena", kaže Šaljić. 
 
Inače, za finansijsku pomoć 21 haškog optuženika kojima se sudi pred Međunarodnim tribunalom Srbija je prošle godine izdvojila 19 miliona dinara, tj. oko 186.000 eura. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak