Srbija: Maturantima idoli Legija, Karleuša i Dačić

Radiosarajevo.ba
Srbija: Maturantima idoli Legija, Karleuša i Dačić


Maturanti srednjih škola u Srbiji najveću netrpeljivost osjećaju prema Albancima, Romima i Hrvatima, a najbolje prihvataju Ruse, Makedonce i Crnogorce. Uglavnom nemaju ništa protiv toga da osoba druge nacionalnosti bude njihov komšija, prijatelj ili drug iz razreda, ali velikom broju maturanata nije drago da im to bude nastavnik, profesor ili vodeći političar.

Kako piše srbijanski list Danas, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti.

Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda, pokazuje istraživanje Bojane Subašić i Bogdane Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kome je učestvovalo 1.733 učenika četvrtog razreda srednjih škola iz 25 gradova u Srbiji.

Idoli maturantima na prvom mjestu su estradne ličnosti, domaći i strani pjevači, strani glumci i manekenke, zatim sportisti, a mladi nerijetko kao uzore vide i članove svoje porodice, prijatelje ili profesore, iz čega se može zaključiti da “biti popularan i moćan“ više nisu najcjenjenije osobine, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

Idoli vojskovođe i političari

Anketa pokazuje da, pored osoba iz privatnog života, mladi najviše cijene muzičare Boru Đorđevića, Marchela i pjevačicuJelenu Karleušu.

Maturanti s tradicionalističkim stavovima kao svoje idole češće navode političare, istorijske ličnosti i vojskovođe: Ivicu Dačića, Milorada Ulemeka Legiju, Gadafija, Putina, Tita,Dragoljuba Mihailovića, ali i Teslu.

S druge strane, srednjoškolci s netradicionalnim ili blagim tradicionalističkim stavovima cijene umjetnike kao što su Hemingway, Milorad Pavić, Gaugin, Agatha Christie, dok od političara i istorijskih ličnosti poštuju Tita, Napoleona, Gadafija, Gandija i Zorana Đinđića.

Pročitaju do tri knjige godišnje

Slobodno vrijeme srednjoškolci najviše provode u druženju, izlascima, gledanju televizije i na internetu, a najrjeđe posjećuju ustanove kulture.

Samo 28 posto maturanata se bavi nekom vrstom umjetnosti, najviše muzikom i slikarstvom, dok 72 posto ne učestvuje u kulturnoj produkciji.

Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uvjerenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata.

Učenici srednjih škola u Srbiji posjećuju godišnje do tri kulturna događaja, uglavnom koncerte narodne i pop-rock muzike, i biblioteke, navodi se u rezultatima istraživanja, prenosi list Danas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak