Srbija ispunila najvažnije uslove saradnje sa ICTY

Radiosarajevo.ba
Srbija ispunila najvažnije uslove saradnje sa ICTY

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u utorak je s glavnim tužiocem Haškog tribunala (ICTY) Sergom Brammertzom razgovarao o predmetima koji se vode u Tribunalu, a posebno o potupku protiv Ramuša Haradinaja i regionalnoj saradnji, rečeno je poslije susreta.

Bilo je reči i o memorandumu između Srbije i BiH čije je potpisivanje bosanska strana dva puta odlagala. Kako saznaje Blic, memorandum bi mogao biti potpisan u oktobru, najvjerovatnije15.. 

- Sastanak je ovog puta bio opušten. Tema nije bila hapšenje Ratka Mladića. Dotakli smo se tema regionane saradnje i predstojećeg potpisivanja memoranduma s BiH, rekao je Vukčević
  
Na pitanje da li je bilo riječi o postupcima protiv jataka Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Vukčević je odgovorio da Brammertz to nije spomenuo. On je kazao da je bilo "zabune" u vezi s tim koji su svjedoci zastrašivani u slučaju Haradinaj", te da su u srpskom tužilaštvu mislili i na potencijane svjedoke. Vukčević zbog interesa istrage nije mogao da precizira kako tužilaštvo sarađuje s Haagom u slučaju Haradinaj. 
  
- Srbija je hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića okončala najznačajniji aspekt saradnje s Haškim tribunalom i dokazala posvećenost ispunjavanju međunarodnih obaveza, ocijenili su u utorak predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić i glavni haški tužilac Serge Brammertz.
 
Na sastanku je konstatovano da se saradnja Srbije i Tužilaštva Tribunala odvija nesmetano i na visokom profesionalnom nivou u oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima, kao i svim drugim tehničkim aspektima saradnje za koje je nadležan Nacionalni sjavet za saradnju s tim sudom u dužem periodu. 

Sagovornici su se saglasili da je Srbija hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića okončala saradnju s Tribunalom u svom najznačajnijem aspektu, predaji okrivljenih, i time dokazala posvećenost ispunjavanju međunarodnih obaveza.
  
Ljajić se sastao s Brammertzom tokom njegove radne posjete Beogradu, saopćeno je iz Nacionalnog vijeća za saradnju s Tribunalom. 

Brammertz koji je u ponedjeljak doputovao u Beograd, razgovaraće u utorak i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak