Srbija: Inicijativa za legalizaciju istospolnih brakova

Radiosarajevo.ba
Srbija: Inicijativa za legalizaciju istospolnih brakova


Srbija priprema teren da regulira status LGBT zajednice, odnosno kako bi se partnerima istog spola, koji žive zajedno, omogućilo da pravno reguliraju odnos, pišu Novosti.rs.

Pitanja oko usvajanja i odgoja djece, zasad, nema među paragrafima.

Na javnoj raspravi 4. juna bit će detaljno predstavljen model zakona o registriranim istospolnim zajednicama. Za partnere koji žive u višegodišnjoj zajednici, omogućilo bi se da nasljeđuju nekretnine, da u slučaju smrti uživaju penziju ili neku socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera, da mogu jedni druge da posjećuju u bolnici kao članovi najuže porodice.

Uvjet za to bit će uvođenje u jedinstveni registar, koji bi vodili matičari.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava pozvala je na javnu raspravu i predstavnike Ministarstava pravde, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacije.

Centar za unapređenje pravnih studija, koji je autor projekta, navode da "zakon nije uvertira ka izjednačavanju brakova". Protivnici tvrde da će pažljivo pratiti da se među odredbama nešto ne "provuče".

"Ovo su samo moguća zakonska rješenja, čiji je cilj da se pravno regulira status ljudi istog spola koji žive u zajednici",  rekla je za Novosti.rs Suzana Paunović, direktor Ureda za ljudska prava.

Saša Gajin, iz Centra za unapređenje pravnih studija, tvrdi da se predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije:

"Na primjer, nezasposlenom partneru bilo bi omogućeno da preko drugog koji je u radnom odnosu dobije zdravstvenu knjižicu. Suština je da se pravno reguliraju odnosi dva lica. A dok je Ustav ovakav, brakovi se ne mogu izjednačiti", rekao je Gajin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak