Srbija i Hrvatska: Suradnja u oblasti transplantacije organa

Radiosarajevo.ba
Srbija i Hrvatska: Suradnja u oblasti transplantacije organa

Ministri zdravlja Srbije i Hrvatske Slavica Đukić Dejanović i Rajko Ostojić potpisali su memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i medicine koji podrazumijeva saradnju stručnjaka i u oblasti transplantacije organa.

Prema riječima ministrice zdravlja Srbije Slavice Đukić Dejanović, u Kliničkom centru Srbije nedavno su izvršene dvije trasplantacije jetre u saradnji sa hrvatskim ljekarima.

"Transplantacije su u saradnji sa hrvatskom zdravstvenom ustanovom Merkur uradili naši stručnjaci i mislim da je to dobar povod da obiđemo put kojim su išli i naši pacijenti", rekla je Đukić Dejavović, istakavši da će memorandum omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu građana Srbije i Hrvatske.

Ona je istakla da sve institucije i pojedinci mogu sarađivati u okviru ovog memoranduma, praviti određene programe koje će ministarstva podržavati.

"Ideja memoranduma je da s jedne strane legalizuje nešto što je već započeto i da otvori nove mogućnosti na planu trasplantacije gdje će Srbija itekako imati šta da uči i na planu akreditacija, gde smo na planu društvene mreže jugoistočne Evrope mi kao sedište u Beogradu određeni da dajemo doprinos čitavom regionu", izjavila je ministrica zdravlja Srbije, piše Agencija Anadolija.

Za bolji kvalitet života pacijenata

Ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić je, uputivši čestitke liječnicima Kliničkog centra na dvije trasplantacije jetre u roku od deset dana urađene zajedno sa stručnjacima zagrebačke klinike, naglasio da danas pacijenti sa presađenim organima imaju sjajnu kvalitetu života.

"Sporazumom o saradnju učit ćemo jedni od drugih i mislim da ta saradnja znanja, iskustava, tehnologije i sve ono što se dešava može pomoći kvalitetu života građana Srbije", saopštio je Ostojić.

Prema njegovim riječima, ulaganje u transplantaciju dugoročno štedi zdravstveni sustav, a urgentna medicinska pomoć i trasplantacija organa su 'zrcalo zdravstvenog sustava'.

Direktor Urgentnog centra KCS Zlatibor Lončar je rekao da je cilj da bude što više pacijenata kojima će transplantirati organe i da ih nije sramota da potraže pomoć kad god je to potrebno. Lončar je rekao da zagrebačka klinika ima preko hiljadu transplatacija jetre i da su se dogovorili da formiraju obučene ekipe u Nišu i Novom Sadu za eksplantaciju organa.

On je rekao da što se tiče transplantacije pluća, Klinički centar Srbije će potpisati twining projekat sa klinikom AKH u Beču na osnovu kojeg će se trasplatacija raditi u Beču, jer, kako je rekao, u Srbiji trenutno nema uslova.

Direktor Urgentnog centra u Beogradu  je rekao da će dalje raditi na tome da trasplantacija zaživi i u Bosni i Hrecegovini i Makedoniji.

"Pomagaćemo svima sa ujedinjenim timovima koji postoje", poručio je on.

Pacijenti kojima je po prvi u put u KCS-u presađena jetra izjavii su da se dobro osjećaju i da nije bilo ovog memoranduma morali bi skupljati novac i ići u Italiju gdje presađivanje jetre košta 120 hijada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak