Srbija će graditi avio-bazu i vojnu bolnicu u Iraku

Radiosarajevo.ba
Srbija će graditi avio-bazu i vojnu bolnicu u Iraku
Lasta 95, avion kakav je isporučen Iraku; foto - arhiv

Tri aviona tipa „lasta” isporučena su jučer Iraku, izvještava srbijanski Blic. Izuzetno zadovoljan ispunjenjem postojećih ugovora u dogovorenom roku i kvalitetu, Irak je zainteresovan da Srbiju angažuje na rekonstrukciji avio-baze, izgradnji vojne bolnice i za isporuku municije svih kalibara, Blicu je izjavio Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije.

O novim projektima, povratku građevinskih kompanija iz Srbije u Irak i mogućnosti za nastavak vojno-ekonomske saradnje, tokom njegove jučerašnje posjete Iraku, ministar odbrane Srbije razgovarao je sa premijerom Iraka Nurijem al Malikijem, sa ministrom policije i načelnikom Generalštaba. Šutanovac najavljuje nastavak dalje saradnje odmah po formiranju nove vlade Iraka. Osim toga, najviši zvaničnici zemlje domaćina izrazili su interes da započnu proces školovanja vojnika i policajaca u Srbiji.

Odbrambena industrija Srbije izvezla je na svjetsko tržište tokom 2009. godine robu u vrijednosti od oko 300 miliona dolara, navodi Blic. Zaključeni su ugovori vrijedni više od 500 miliona dolara, prije svega sa Irakom, Alžirom i Egiptom. Tokom 2009. godine najveći ekonomski partner Srbije bio je upravo Irak. Svo naoružanje i vojna oprema ugovoreni za izvoz u Irak isporučeni su, osim tehnički najsloženijeg proizvoda koji Srbija izvozi, proizvođača „Utva” iz Pančeva - aviona tipa „lasta 95”.

Vojska Iraka naručila je 20 ovih letjelica, uz zahtjev da su osposobljeni kako za obuku, tako i za borbeno djelovanje.

„Lasta 95” je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sjedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Omogućava polijetanje i slijetanje sa betonskih i travnatih poletno-sletnih staza. Opremljena je suvremenom elektronikom, minimalna brzina leta je 105, a maksimalna 340 kilometara na sat.

U tekstu o jučerašnjoj posjeti Iraku, Blic navodi kako su Irački zvaničnici potvrdili svoje čvrste stavove vezane za podršku Srbiji povodom nezavisnosti Kosova.

Takođe, navodi se da je posjeta srbijanskog ministra odbrane Iraku protekla pod jakim mjerama osiguranja. Razlog za to su prijetnje koje su pred samu posjetu stigle od strane "iračkih terorista pod alibijem da Srbija prodaje oružje policiji i vojsci Iraka, protiv kojih se oni bore" piše Blic.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak