Srbi sa sjevera Kosova zatražili referendum

Radiosarajevo.ba


Ostajemo u Srbiji
naziv je mitinga koji su na beogradskom Trgu Republike organizovali Srbi sa sjevera Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Sa mitinga, koji je završen danas okoi 15.00 sati su upućeni zahtjevi Ustavnom sudu Srbije da u roku od mjesec dana donese odluku o sporazumu iz Bristela, a u slučaju da ta odluka bude negativna u Srbiji da se raspiše referendum po tom pitanju.

Na mitingu gdje je bilo nekoliko hiljada učesnika govorili su predstavnici Srba sa sjevera Kosova , a episkop hercegovački Atanasije pozvao je predstavnike vlasti da odustanu od sporazuma sa prištinskim vlastima.

"Dačić govori kao i Đinđić, a znamo kako je on završio", rekao je Atanasije.

Sa skupa koji je završen bez incidenata nekoliko stotina aktivista desničarskih organizacija, pretežno mladih, krenuli su u šetnju centrom Beograda u pravcu Predsjedništva i Trga Slavija. Oni su nosili transparent na kojem piše Čujte sluge Evropske unije, Kosmet je srce majke Srbije.

Oni su u blizini zgrade Predsjedništva Srbije uzvikivali "Izdali ste Kosovo", dok je zgradu Predsjedništva obezbjeđivalo nekoliko desetina specijalaca.

Demonstranti su uzvikivali poruke uvredljivog sadržaja, a nakon dolaska ispred zgrade Predsjedništva Srbije vrijeđali su predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak