Srbi sa Kosova danas odlučuju

Radiosarajevo.ba
Srbi sa Kosova danas odlučuju

 Predstavnici Srba sa sjevera Kosova danas na sastanku u Leposaviću odlučuju da li će prihvatiti postignut sporazum s KFOR-om i ukloniti barikade. Sastanak je zakazan za 12:00 sati.

Time bi, nakon 12 dana krize na sjeveru Kosova, situacija trebalo da se smiri, prenosi B92.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuje da će na temelju ranije postignutog sporazuma sa KFOR-om na sjeveru Kosova biti omogućena sloboda kretanja i uspostavljen mir.

Jedan od učesnika razgovora, predsjednik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je uoči sastanka ocijenio da će predstavnici kosovskih Srba pokazati slogu i jedinstvo i donijeti odluku o deblokadi putnih pravaca Kosovska Mitrovica-Raška i Kosovska Mitrovica-Ribarić. 

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova su na sastanku s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, u nedjelju uvečer, ocijenili da je najvažnije sačuvati mir, jedinstvo i stabilnost. 

Oni su također naveli da je na sastanku dogovoreno da se od predstavnika međunarodne zajednice traži da se pridržavaju Rezolucije 1244. 

Stefanović: Nastavak pregovora s Prištinom 5. septembra

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je da će pregovori s Prištinom biti nastavljeni 5. septembra u Briselu.

Stefanović očekuje da se tada riješi problem carinskog pečata, što će, prema njegovoj ocjeni, smanjiti napetost na Kosovu. 

On je za RTS rekao da Srbi na sjeveru Kosova "ne smiju da se opuste" već da treba da motre da Priština "ponovo ne pokuša nešto slično" - da pokuša da preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. 

Stefanović je ponovio da sporazum koji su prošle sedmice postigli on i komandant KFOR-a Erhard Biler, nije savršen, jer prije svega ne omogućava ulaz robe u vozilima nosivosti veće od 3,5 tone, ali je istakao da je u datim okolnostima to dobar sporazum.  

Situacija na Kosovu je napeta od 26. jula kada je Priština odlučila da prezume punktove na sjeveru Kosova i na njih pošalje specijalne jedinice kosovske policije Rosu.        

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak