Srbi, Makedonci, Crnogorci od danas putuju bez viza

Radiosarajevo.ba
Srbi, Makedonci, Crnogorci od danas putuju bez viza

Građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od danas nisu potrebne vize za putovanja u zemlje Šengen zone, odnosno najveći broj država Evropske unije, prenosi Srna.

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije koji imaju biometrijske pasoše moći će bez viza da borave u zemljama EU, osim Velike Britanije i Irske, najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine.

Bez viza će moći putovati i u Norvešku, Švajcarsku i Island, kao i u dvije nove članice EU koje još nisu dio šengenskog prostora - Bugarsku i Rumuniju.

Savjet EU usvojio je 30. novembra odluku da građani Crne Gore, Makedonije i Srbije mogu od 19. decembra da putuju bez viza u 25 zemalja Unije koje su obuhvaćene Šengen zonom.

Pad "viznog zida" za građane Srbije obilježen je sinoć vatrometom nad Beogradom, a grupa od 50 građana je minut poslije ponoći prvi put iz Srbije otputovala u sedmodnevnu posjetu EU.

Svečani ispraćaj ove grupe zaslužnih građana iz svih dijelova Srbije koji nikada ranije nisu posjetili neku od država EU, a koje je predvodio potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, priređen je u Skupštini grada Beograda.

Ovi građani, koji su zadužili zajednicu, bez viza su, o trošku države, otputovali u Brisel, a potom će u Berlin, Rim i Pariz.

Takođe, grupa od oko 300 građana, koje je predvodio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, bez viza je prešla granični prelaz Horgoš i otišla u Mađarsku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak