Srbi i noćas na barikadama

Radiosarajevo.ba
Srbi i noćas na barikadama

Srbi u povećanom broju i večeras su na barikadama na sjeveru Kosova, dok su pojačane snage Kfora, sa naoružanjem i tehnikom, raspređene naspram njih na udaljenosti od po nekoliko stotina metara, javio je dopisnik Srne.

Srbi kažu da su odlučni da i noćas, treću noć zaredom, tijelima štite barikade koje razdvajaju sprski od albnaskih dijelova na sjeveru Kosova.

U većem broju Srbi su prisutni i na barikadama postavljenim unutar teritorije sjevera Kosova na magistralnim putevima i raskrnicama drumova koji alternativne pravce povezuju sa glavnim saobraćajnicama.

Kfor je večaras oko 18.00 časova uklonio dio kontrolnog punkta, postavljenog na alternativnom putu, zaobilaznici legalnog prelaza Jarinje, pošto je sinoć i jutros obrušio brdo i zatrpao put koji su Srbi prije nekoliko dana prokopali kako bi mogli da prelaze sa jedne na drugu stranu.

U međuvremenu, kosovski ministar untrašnjih poslova Bajram Redžepi večeras je najavio da će barikade koje Srbi drže na sjeveru Kosova ubrzo biti ukloljene.

"Uklonite ih vi ili ćemo ih mi ukloniti. Uklanjanje barikada je neizbježno, jer one blokiraju slobodu kretanja, ljudi i dobara", poručio je Redžepi, koji je večeras gostovao u programu RTV Kosova.

On navodi da kosovske vlasti neće preduzimati nikakve jednostrane poteze, već će aktivnosti koordinisati sa Kforom i Eluksom.

"Imamo punu podršku SAD , Nato i EU da na cijeloj teritoriji Kosova uspostavimo vladavinu zakona, a to pordrzumijeva uklanjanje barikada", tvrdi Redžepi.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs rekao je austrijskim medijima da Vlada Kosova rizikuje da isprovocira situaciju tražeći da se u zgradu suda u sjevrenom dijelu Kosovske Mitrovice uvedu albanski tužioci i sudije, prenijeli su albanski mediji.

"Morate imati strpljenja. Moarte naći rješenje putem dijaloga" , naveo je Drevs.

Tokom pucnjave Kfora na prelazu Jarinje prije dva dana povrijeđeno je ukupno 118 Srba, od čega šest bojevom municijom, rekao je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković.

Srbi su tada protestovali zato što su vojnici međunarodnih snaga blokirali alternativni put između sjevera Kosova i centralne Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak