Spomen na prvog poginulog Bošnjaka u odbrani Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Spomen na prvog poginulog Bošnjaka u odbrani Hrvatske


Svečano otvaranje Memorijalnih dana Šefika Pezerovića, prvog poginulog hrvatskog branitelja Bošnjaka u Domovinskom ratu, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, održano je u osnovnoj školi u zagrebačkom Petruševcu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Voditeljica programa 3. Memorijalnih dana, Selma Pezerović, studentica i vanjska suradnica Bošnjačkog vijeća za nacionalne manjine, ispričala je kratku istoriju poginulog branitelja Pezerovića.

Šefik Pezerović rođen je 1968. godine u Palanci pored Brčkog u BiH, odakle odlazi u Zagreb gdje završava osnovnu i srednju školu. U ljeto 1990. kao dobrovoljac pohađa obuku za specijalne jedinice i u maju iste godine ulazi u djelatni sastav MUP-a kao policajac.

U predvorju petruševečke škole postavljena je izložba o branitelju Šefiku Pezeroviću, na kojoj su izložene fotografije i odlikovanja koja su Pezeroviću posmrtno uručena

Kod Kozibroda biva teško ranjen od neprijateljske granate 24.  septembra 1991., a vozilo hitne biva zarobljeno i od tad se Pezeroviću gubi svaki trag sve do svibnja 2002., do dana ekshumacije njegovih posmrtnih ostataka koji su nakon toga sahranjeni na zagrebačkom groblju Mirogoju. Pokopan je 18. maja 2002. godine u Aleji branitelja uz visoke vojne počasti.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić zahvalio se svima koji su pomogli organizaciji ovoga skupa, posebno Policijskoj postaji Črnomerec.

„Molio bih sve vas da svoju djecu kod kuće učite pravu istinu o Domovinskom ratu, ne zato da bi nekoga mrzili, nego da znamo da smo mi svoji na svome“, rekao je Bukvić.

Nakon toga, autor knjige Prvi hrvatski redarstvenik, Davor Runtić govorio je o knjizi, zapravo o Domovinskom ratu u kojem je aktivno sudjelovao kao novinar.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak