Split Pride je protest, a ne parada

Radiosarajevo.ba
Split Pride je protest, a ne parada

Organizatori drugog Split Pridea, koji će se održati sutra, na današnjoj su konferenciji za novinare podsjetili da je Split Pride javni protest za ljudska prava LGBT osoba, a ne parada, te da Vlada, iako će sutrašnju povorku podržati pet ministara, još uvijek nema jasan stav o istospolnim parovima.

„Vlada se ponaša kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u istospolnim zajednicama, ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama, a problemi se javljaju i u slučajevima nasljeđivanja, obiteljske mirovine ili zdravstvenog osiguranja“, rekla je Sanja Juras, predsjednica Udruge Kontra.

"Inzistirali smo da na prideu govori Vesna Pusić, no ona je to odbila. Predstavnici Vlade privatno dolaze na pride, ali se neće izjašnjavati. Šutnja Vlade je licemjerje. S druge strane gradske vlasti Splita stvaraju negativnu atmosferu, pa tako nisu uklanjali grafite koji pozivaju na nasilje. Gradska vlast šalje negativne poruke svojim izjavama kojima potiču na nasilje", rekla je Juras.

Ministar policije i Vesna Pusić idu na Pride

Ona je dodala da je Grad Split pokušao onemogućiti okupljanje i korištenje javnih površina i da će organizatori Split Pridea zbog toga pokrenuti odgovarajuće postupke zbog kršenja njihovih prava.

Split izmijenio trasu Split Pridea

Mirjana Kučer iz Udruge Domine je izjavila da su poruke koje dolaze do njih nešto pozitivnije.

"Direktnu pisanu podršku su nam dala četiri od sedam članova Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, potom Veleposlanstvo Danske, žene iz Foruma SDP-a Hrvatske, te Koordinacija europske feminističke inicijative čije smo mi članice", rekla je Kučer.

O svojim iskustvima na prošlogodišnjem splitskom Prideu govorila je članica stranke Zelenih u EU parlamentu Marija Cornelissen, koja je rekla da su joj prošlogodišnja iskustva u Splitu bila čak gora od Pridea u Beogradu i Budimpešti.

"Mislim da su prošle godine upravo ekstremisti odnijeli moralnu pobjedu jer im je uspjelo prekinuti Pride, a pri tome su neki ljudi ozlijeđeni. Upravo zato smo morali i ove godine doći jer tako odgovaramo na njihovo nasilje", rekla je Cornelissen, dodajući da Pride nije uvjet za ulazak Hrvatske u EU, ali da Hrvatska mora osigurati pravo na javno okupljanje, borbu protiv diskriminacije.

Vezano:

Milanović o Prideu: Kome smeta, neka okrene glavu

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak