Split Pride će obezbjeđivati 900 policajaca

Radiosarajevo.ba
Split Pride će obezbjeđivati 900 policajaca

Drugi po redu Split Pride, koji je izazvao još i više prijetnji i otpora nego prošlogodišnji, obezbjeđivat će skoro 900 policajaca, što je za 200 policajaca više nego prošle godine.

To obezbjeđenje će koštati oko milion kuna, što je oko 132.000 eura. Prošle godine su troškovi organizacije Split Pridea iznosili 720.000 kuna, odnosno 95.000 eura.

U Splitu se još uvijek vodi bitka između Gradske uprave i ministra policije Ranka Ostojića koji je ignorisao naredbu da se završnica splitske Povorke ponosa umjesto na Rivi desi na Prokurativama. Ostojić je najavio i da će predvoditi paradu. Iz udruženja koja organizuju Split Pride, Iskorak i Kontra, najavili su da će tužiti Grad Split ako im ne bude dozvoljeno postavljanje bine i razglasa na Rivi.

Protiv Povorke na Rivi pobunili su se i lokalni ugostitelji, smatrajući da će im time biti nanesena materijalna šteta. Prema pisanju portala Index.hr, veći dio splitske rive će u subotu, 9. juna, zbog održavanja Split Pridea, biti blokiran.

Svoju podršku Split Prideu osim ministra policije Ranka Ostojića i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, ali ne i splitski gradonačelnik Kerum i njegovi pomoćnici.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak