Split: Najveća deložacija u historiji, na ulicu izbacuju 14 porodica

Radiosarajevo.ba
Split: Najveća deložacija u historiji, na ulicu izbacuju 14 porodica

Danas bi u Splitu trebala biti provedena deložacija 14 porodica.. Sve one žive u istoj zgradi, a na ulici neće završiti jer nisu podmirivali račune, već stoga što svoje račune nije podmirila kompanija koja je izgradila zgradu.

U zgradi na adresi Dinka Šimunovića 2a na Križinama bit će izbačene porodice koje ukupno imaju 15 djece, piše Slobodna Dalmacija.

'Izgradnja stambeno- poslovnog objekta počela je 1999. godine temeljem lokacijske dozvole. Vlasnik zemljišta Mihovil Vatavuk sklopio je nekoliko sporazuma s tvrtkama Incon i PIS o građenju zgrade i ugovorio omjere po kojima će mu pripasti određeni broj stanova i poslovnih prostora.

Vatavuk je tvrtki Incon dao punomoć da skuplja sredstva za izgradnju, da prikuplja potrebnu dokumentaciju, da gradi, prodaje stanove, poslovne prostore i garaže te da naplaćuje.


Za zgradu u Ulici Dinka Šimunovića za ponedjeljak je najavljena masovna deložacija 

Ove porodice koje sud sada želi deložirati tada su kupile stanove po tržišnoj cijeni. Nasljednici Mihovila Vatavuka tužili su Incon . Kada je Općinski sud u Splitu donio nepravomoćnu presudu kojom prihvaća tužbeni zahtjev Vatavuka da im pripada zgrada koja je izgrađena na njihovu zemljištu, također je donio privremenu mjeru da Incon više ne smije prodavati stanove, poslovne prostore i garaže. No, ovi su stanari svoje stanove kupili prije toga i oni nisu obuhvaćeni privremenom mjerom.

Tako u odnosu na njih ne postoji ovršna isprava. Sud sada želi iseliti ove ljude premda može iseliti ljude samo iz onih stanova koji su 2003. godine bili u posjedu Incona, a to ovdje nije slučaj. Nije jasno zašto Općinski sudu u Splitu to radi', rekao je odvjetnik Željko Lubina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak