Split izmijenio trasu povorke Split pridea

Radiosarajevo.ba
Split izmijenio trasu povorke Split pridea

Splitski gradski oci su pokleknuli pred reakcijama građanskih inicijativa koje se protive održavanju parade ponosa 9. juna, te su povorku sa već dogovorene trase preko Rive pomjerili na Prokurative. 

Povorka će se, prema novoj odluci Grada Splita, kretati kroz Strossmayerov park, Ulicu kralja Tomislava i Marmontovu ulicu, ali će umjesto na Rivi, završiti na Prokurativama, saopštili su zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov.

"Grad Split i ovom prilikom ističe da su pred Ustavom i zakonima svi građani RH jednaki te poziva sve građane čija su seksualna orijentacija i politički stavovi drukčiji od orijentacije i stavova sudionika Split Pridea da se ponašaju civilizirano i uljuđeno te da u izražavanju svojeg mišljenja ni u kojem slučaju ne pribjegavaju nasilničkim metodama", navodi se također u saopštenju. 

Splitski čelnici su pojasnili da Grad do sada 'nije zabranjivao uredno prijavljene javne skupove niti se miješao u poslove sigurnosti građana', međutim da su im se ove godine uoči održavanja Split Pridea obratile tri udruge građana zatraživši promjenu trase kretanja gay povorke, pri čemu su dostavile i potpise građana.

Oni su dalje objasnili da se zatražena trasa prošle godine, prilikom prvog Split pridea, pokazala lošim rješenjem, jer se ondje desilo nasilje nad učesnicima povorke.

Podsjećamo, Split Pride su ove godine podržali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar policije Ranko Ostojić, koji su najavili da će i lično prisustvovati povorki ponosa. Međutim, povorku nije podržao splitski gradonačelnik Željko Kerum, kao ni njegovi zamjenici. Nakon prošlogodišnjeg nasilja nad učesnicima prvog Split Pridea, Kerum je nasilje opravdao rekavši da je "Split katolički i konzervativan grad".

Vezano:

137 privedenih i osam povrijeđenih u Split Prideu

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak