Solana pohvalio napredak Zapadnog Balkana

Radiosarajevo.ba
Solana pohvalio napredak Zapadnog Balkana

Foto: AP

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javier Solana ocijenio je "izvrsnim" dostignuća u postizanju mira, sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana, prenosi u ponedjeljak beogradski dnevnik "Večernje novosti".

U razgovoru za taj list uoči današnjeg posjeta Beogradu Solana je rekao kako sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu europsku perspektivu te da su uvjeti dobro poznati, kao i ono što treba učiniti.

"Izvrsno je to što je sve u regiji postignuto glede mira, sigurnosti i stabilnosti. Napredak je stalan i ubrzo će početi davati stvarne plodove. Nadam se da će stanovništvo Srbije uskoro uživati blagodati liberalizacije viznog režima sa zemljama potpisnicama Schengenskog sporazuma", kazao je visoki predstavnik EU-a.

Podsjetivši da je uvijek podupirao Srbiju u nastojanjima da se približi Europskoj uniji, dodao je kako čvrsto vjeruje da je to pravi put i za nju i za regiju, kao i za Europsku uniju.

"Srbija je ključna zemlja na zapadnom Balkanu. Naša angažiranost stalna je u cijeloj regiji i smatrao sam da je ovaj posjet potreban da bismo još jednom istaknuli tu našu opredijeljenost. Svi mi, i u Srbiji, i u EU, moramo vrijedno raditi da bismo postigli cilj naše zajedničke budućnosti", istaknuo je Solana.

Kazao je da Srbiju čeka još mnogo posla te da je suradnja s Haaškim tribunalom i dalje presudna, dodavši kako mu je drago što se srbijanska vlada potpuno tomu posvetila.

Srbija, po njegovim riječima, treba nastaviti dobru suradnju koju je već istaknuo glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom najnovijem izvješću.

"To će nam omogućiti da unaprijedimo proces stabilizacije i pridruživanja. Ostvarivanjem dobrih, mjerljivih rezultata, već sada primjenjujući privremeni sporazum, Srbija priprema teren za ubrzan put k statusu kandidata", naglasio je Solana.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak