Služen parastos žrtvama Jadovna

Radiosarajevo.ba
Služen parastos žrtvama Jadovna

Kod Šaranove jame u Jadovnu u Hrvatskoj danas je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja.

        Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim, a jevrejsku molitvu za mrtve - kadiš glavni rabin Hrvatske Lucijano Moše Prelević. Nakon parastosa kod Šaranove jame otkriven je novoobnovljeni spomenik, koji je porušen tokom proteklog rata u Hrvatskoj.

        Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je prvi put sa majkom došao u Jadovno da se pokloni svom djedu i ostalim žrtvama, istakao je da se u ovom logoru prije 70 godina desio najstrašniji zločin, gdje su ljudi, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, dovođeni sa prostora bivše Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ kako bi bili ubijeni.

        "Dovođeni su i ubijeni zato što im je presuđeno zakonima i odlukama tadašnjih ustaških vlasti. Tako strašan zločin počinjen ovde niko ne sme da zaboravi", istakao je Tadić u svom obraćanju. On je rekao da se treba prisjetiti i novije istorije, od prije 20 godina, kada su ponovo oživjeli strahovi.

        "Kao predsednik Srbije svestan sam stradanja i to ne samo Srba, već i Hrvata, i zato sam ovde da bi doprineo da stavimo tačku na strahove jednom zauvek", naglasio je predsjednik Srbije i dodao da Srbi i Hrvati imaju odgovornost za generacije koje dolaze i obavezu prema žrtvama, te posebnu ulogu na evropskom prostoru.

        Osim Tadića, parastosu su prisustvovali i na obnovljeni spomenik u Jadovnu vijence položili, u ime predsjednika Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika, šef kabineta Draško Milinović, izaslanici predsjednika i premijera Hrvatske Vesna Pusić i Jasen Mesić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac, predsjednik Jervrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić i predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

        Organizatori okupljanja su Odbor za Jadovno Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske, Udruženje građana "Jadovno 1941. Banjaluka" i Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske.

        U kompleksu ustaških logora Jadovno - Gospić 1941. godine za samo 132 dana njegovog postojanja sa područja nekadašnje NDH dovedeno je 42 246 muškaraca, žena i djece, od kojih je na najokrutniji način ubijeno 40 123. Među žrtvama bilo je 38 010 Srba, 1 989 Jevreja i 88 Hrvata.

        Jadovno je selo na obroncima planine Velebit, a logor smrti u njegovoj blizini formiran je u prvoj polovini maja 1941. godine. Kompleks ustaških logora Jadovno činili su zbirni logor Ovčara, sabirni centar na željezničkoj stanici Gospić, pomoćni logor Stupačinovo kod Baških Oštarija, brojne bezdane jame na Velebitu i okolini Gospića, te logori Metajna i Slana na Pagu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak