Slovenski predsjednik zaprijetio Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Slovenski predsjednik zaprijetio Hrvatskoj

Slovenski predsjednik upozorio je hrvatsku Vladu da sada nije vrijeme da se premišlja oko ranijih dogovora o Ljubljanskoj banci. Stekao je dojam da Hrvati muljaju, a Slovenija, pak, još uvijek nije ratificirala sporazum o ulasku Hrvatske u EU.

Predsjednik Slovenije Danilo Türk kazao je u četvrtak da mu je "teško razumljivo" zašto je hrvatska Vlada ponovno lansirala raspravu o Ljubljanskoj banci. Upozorio je da bi Hrvatska trebala biti opreznija kako ne bi izgubila kredibilitet, prenosi slovenska agencija STA, objavio je Net.hr.

Naime, radi se o odluci koju je Vlada Hrvatske, samo nekoliko sedmica nakon donošenja, povukla jer je bila "suvišna". Radi se o podršci Zagrebačkoj i Privrednoj banci protiv NLB-a, nasljednice Ljubljanske banke, ali i prijedlozima za rješavanje spora sa slovenskom stranom oko nikad isplaćene štednje hrvatskih štediša iz doba Jugoslavije.

Trik i lukavstvo

Slovenija smatra da se pitanje Ljubljanske banke treba riješiti sukcesijom, a ne ga tretirati kao imovinsko-pravno i bilateralno pitanje. Hrvatska strana ističe da bivša Vlada nije postigla nikakav dogovor o sukcesiji sa slovenskom

Türk je izjavio da je hrvatska Vlada ostavila dojam "da se radi o nekom pokušaju trika, lukavstva", odnosno nečega "što nije dobro i za što se smatralo da je iza nas".

"Hrvatska bi, u situaciji u kakvoj se nalazi – procesu ratifikacije svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Evropsku uniju – trebala jako paziti na svoj kredibilitet", kazao je Türk.

Pozvao je hrvatsku Vladu da o otvorenim stvarima ubuduće otvoreno i izravno razgovara sa Slovenijom, kao partnerskom zemljom, s kojom će biti u Evropskoj uniji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak