Slovenija zabranila konzumaciju ovog proizvoda: Štetniji su nego što smo mislili

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija zabranila konzumaciju ovog proizvoda: Štetniji su nego što smo mislili

Slovenska Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila izmjene i dopune zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda. Glavne novosti su zabrana aroma u elektroničkim cigaretama i zabrana pušenja u prostorijama gdje je to sad dozvoljeno.

"Time bismo učinili veliki korak prema ostvarenju dugoročne strategije za Sloveniju bez duhana, a to je da do 2040. godine manje od pet posto stanovništva koristiti duhanske i srodne proizvode", rekla je ministrica zdravstva Valentina Prevolnik Rupel.

Većina tinejdžera počinje koristiti e-cigarete zbog različitih aroma, ali one smanjuju percepciju štetnosti.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Arome koje bi trebale biti sigurne za gutanje mogu imati ozbiljne štetne učinke na zdravlje ako se udišu. Mogu izazvati astmu, bronhitis i druga teška oštećenja pluća ili čak smrt.

Sve više istraživanja pokazuje da kod adolescenata koji inače ne puše korištenje e-cigarete značajno povećava vjerovatnoću (i do četiri puta) da će početi pušiti i obične cigarete.

Djevojčicu ovisnost dovela do inducirane kome: Majka mislila da će joj kćerka umrijeti

Predlaže se zabrana karakterističnih aroma (voće, začini, začinsko bilje, alkohol, bombone, vanilija i sl.) osim okusa ili mirisa duhana ili mentola, u svim vrstama e-cigareta, jednokratnih i višekratnih.

Prijedlogom zakona uvodi se i zabrana pušenja u prostorijama za pušenje (s prijelaznim razdobljem od pet godina), čime se želi osigurati potpunija zaštita od izloženosti duhanskom dimu u zatvorenim javnim i radnim prostorima, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak