Slovenci protiv novog porodičnog zakona

Radiosarajevo.ba
Slovenci protiv novog porodičnog zakona

Na danas održanom referendumu o porodičnom zakonu koji bi, između ostalog, istospolnim partnerima dozvolio da usvoje biološku djecu svojih partnera, Slovenci su većinski odbili novi zakon. Preliminarni rezultati, nakon više od 90 posto prebrojanih glasova, govore da su državljani Slovenije sa više od 56 posto glasali protiv, a sa 43 posto za veća prava istospolnim partnerima i proširenju definicije porodice.

Na referendum je, javlja slovenački portal Dnevnik.si, izašlo tek nešto više od 20 posto od 1.700.000 Slovenaca sa pravom glasa.

Slovenci odlučuju o porodičnom zakonu

Razloga za slavlje imaju prvenstveno desno orijentisani građani i njihovi predstavnici na vlasti, a sam kontroverzni slovenački premijer Janez Janša rekao je da smatra kako je "napokon vrijeme da se prestane eksperimentirati sa porodicom, a naročito s djecom".

Inače, novi porodični zakon, izglasan prošlog ljeta, predviđao je kako će istospolni partner/ka kroz registrovano partnerstvo moći usvojiti biološko dijete svog partnera/ke, čime se proširuje definicija porodice u Sloveniji. Pravo na usvajanje bi imao samo jedan partner, što znači da istospolni par ne bi mogao usvojiti dijete. Uz to, nakon partnerove smrti, drugi partner/ka imao bi i pravo nasljeđivanja, kako je to slučaj u braku i u izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak