Slovenci proteste otvorili sevdalinkom

Radiosarajevo.ba
Slovenci proteste otvorili sevdalinkom


Protestima kulturnih radnika Slovenije, pod nazivom „Protestival“, započeo je 3. sveslovenski ustanak. Protest kulturnjaka održava se na glavnom ljubljanskom trgu, tik uz spomenik nacionalnog slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Ciljano su izabrali „Prešernov dan“, koji je najznačajnija kulturna manifestacija u Sloveniji i održava se sutra, za početak protesta, javlja Anadolija.

Kada se skupi dovoljno ljudi, okupljeni će započeti veliku paradu s maskama, koja bi trebala završiti u prvim večernjim satima kod slovenskog parlamenta. Tada će se maske simbolično skinuti i zapaliti. Po riječima prosvjednika, na taj način „završava politička maškarada“.

„Tu sliku gorućih maski poslat ćemo u Bruxelles. Maske simboliziraju nešto negativno, nešto protiv čega se borimo“, rekli su govornici ispod Prešernovog spomenika. U daljnjem dijelu kulturnog programa, ispred Cankarjevog doma, predviđeni su nastupi poznatih slovenskih glazbenika.

Nekoliko je sudionika protesta pantomimom prikazalo likove zombija, time sugerirajući poziciju građana Slovenije, koje politika tretira kao ljude „bez mozga“, i nesvjesne situacije u kojoj se nalaze.

Prosvjedi su započeli u veselom tonu, mladi glazbenici su uz gitare pjevali svoje angažirane skladbe, a karnevalsku atmosferu je podigla i izvedba sevdalinke "Mostarski dućani" u interpretaciji Matije i Vide, koji su među aktivnijim prosvjednicima.

„Volimo sevdah, muzika je dobra da otvara srca ljudi, da ne budu agresivni, da budu opušteni. Uloga Fate iz pjesme 'Mostarski dućani' nije tu, dakle, ništa posebno. Fata je žena, a najviše prosvjednika su žene. Fata je jedna od nas i aktivna je“, rekla je Vida za agenciju Anadolija i dodaje da ne želi reći svoje prezime iz razloga što je dogovor aktivista da se oslovljavaju samo osobnim imenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak