Slovenci nisu predali odgovor na Rhenov prijedlog

Radiosarajevo.ba
Slovenci nisu predali odgovor na Rhenov prijedlog

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nije ni u ponedjeljak predao slovenski odgovor na konačni prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi pred ad hoc arbitražnim sudom, iako je to ujutro bio najavio.

Žbogar je slovenskim novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavio da nije predao odgovor zbog požara koji je rano popodne izbio u sjedištu Evropske komisije.

Vezano>>Požar u sjedištu Evropske komisije u Briselu

Žbogar je nakon sastanka otputovao u Ljubljanu, a slovenski odgovor Evropskoj komisiji trebao bi u utorak predati njihov veleposlanik pri EU-u.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout izjavio je da u sljedećih sedmicu dana neće biti sastanka predsjedničke trojke EU-a s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova i s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Taj sastanak se planira za sljedeću sedmicu, ali još nije utvrđeno kada će se održati, doznaje se iz čeških izvora.

Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. maja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila. Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru. Pritom je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono).

Zbog bilateralnoga graničnog spora Slovenija već mjesecima blokira hrvatske pristupne pregovore, prenijela je Hina.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak