Slijedi embargo: I Srbija priznaje kosovska dokumenta, a BiH ne

Radiosarajevo.ba
Slijedi embargo: I Srbija priznaje kosovska dokumenta, a BiH ne

Ambasador Albanije u Bosni i Hercegovini Flamur Gashi, u izjavi za agenciju Fena izrazio je očekivanje da će BiH ići uporedo sa Srbijom ka Evropskoj uniji, uz opasku kako Srbija priznaje kosovska dokumentai kosovske tablice, a BiH ne priznaje zbog čega će Kosovo uskoro uvesti embargo  na uvoz roba iz BiH.

Ambasador je istakao da je sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Albaniji, prilikom potpisivanja sporazuma o gradnji  Transjadranskog plinovoda (TAP), razgovarao o problemu nepriznavanja kosovskih dokumenata i „nisam dobio nikakav odgovor od njega, osim da to zavisi od vlasti BiH“.

„Ne znam koliko će trajati ovakva situacija, ali Kosovo se uskoro priprema da uvede embargo na uvoz robe iz BiH. Nepojmljivo je da građani i roba iz BiH normalno putuju na Kosovu, a da taj recipročni odnos ne bude isti i za građane Kosova. Svaki put ima dva pravca, a Kosovo ima samo jedan pravac kada je u pitanju BiH.“

On je podsjetio da je prije rata u BiH bilo 50.000 građana Kosova, a jedan od prvih heroja odbrane zemlje bio je Bajram Zenuni, koji je poginuo 1992, a od 1992. do 1995. u odbrani BiH je poginulo 186 boraca, Albanaca sa Kosova. 

"Nezamislivo je i sramota je da se majci, čiji je sin poginuo braneći BiH, bio pripadnik Armije RBiH, ne dozvoli da dođe i posjeti mezar svog sina, da mu prouči fatihu, zato jer BiH ne priznaje kosovska dokumenta", kazao je ambasador Gashi vidno razočaran. 

Ambasador je podsjetio da je 2012, BiH ostvarila ukupan robni promet sa Kosovom u vrijednosti od 80 miliona eura, od čega se na izvoz odnosi 60 miliona eura, a na uvoz 20 miliona eura. Na dobitku je bila BiH. „Ako ne može roba da dolazi u BiH, ukoliko BiH ne prizna kosovska dokumenta, u tom slučaju ni roba iz Bosne i Hercegovine neće više moći da ulazi na Kosovo.“

Dodao je kako je Kosovo imalo i ima razumijevanja za cjelokupnu situaciju u BiH, ali priznavanje putnih isprava, kretanje građana i roba je prvi korak ka normalizaciji odnosa uopće na Balkanu.

Dakle, prvi korak je kretanje građana, robe i ideja. Mi tražimo slobodno kretanje građana BiH u čitavom svijetu, a nemamo to s dojučerašnjim komšijama“, naglasio je Gashi.

Kazao je da ono što državne institucije ne rade, rade nevladine organizacije kao što je Direkcija agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope koja će gradonačelniku Prištine Isi Mustafi večeras dodijeliti nagradu.

„Do sada niko u BiH nije imao tu hrabrost da pozove nekog zvaničnika sa Kosova iako da Kosovo nije bilo u ratu sa BiH“, kazao je ambasador.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak