Slab odziv birača u BiH i Srbiji

Radiosarajevo.ba
Slab odziv birača u BiH i Srbiji


Svih trideset birališta na kojima se u Bosni i Hercegovini tokom dana moglo glasati za novi saziv Hrvatskog sabora zatvoreno je u 19 sati, potvrdila je Hini koordinatorica izbora za poručje BiH Marijana Mikulić.

"Sva birališta su zatvorena u 19 sati kako je i planirano i bit će otvorena ponovo u nedjelju u 7 sati", kazala je Mikulić.

Prema podacima sa svih glasačkih mjesta prikupljenim u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu u subotu je zabilježen vrlo mali odziv birača.

Pravo glasa ima oko 264 tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH, a tokom dana glasovalo je tek nešto više od 5.600. To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više.

Najveći odziv bio je na biralištima u Mostaru gdje je glasalo nešto više od tri i pol tisuće birača, u Sarajevu ih je glasalo nešto manje od tisuću i pol, u Tuzli 461 a Banja Luci tek 155.

Slab odziv birača u Srbiji

Na biralištima na teritoriju Srbije za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, odziv birača u subotu je na četiri biračka mjesta u Beogradu bio vrlo slab.

Izlaznost je na dva biračka mjesta u konzularnom uredu Hrvatske u beogradskom naselju Dedinju bila vrlo mala, a nešto bolja na dva biračka mjesta u konzularnom uredu u središtu Beograda.

Na biračkim mjestima izborni proces provodi se redovito, sve je pod nadzorom i nema nikakvih problema, rečeno je Hini u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Na svih 6 biračkih mjesta u Srbiji, zatvorenih u 19 sati, pravo glasati za novi saziv u Hrvatskom saboru ima više od 30 tisuća Hrvata sa prijavljenim prebivalištem u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji su se na dan predsjedničkih izbora zatekli u Srbiji. Svoje biračko pravo oni će moći iskoristiti i u nedjelju, drugog dana predviđenog za glasanje Hrvata u inozemstvu.

U diplomatskim misijama i konzularnim uredima Hrvatske glasanje traje 3. i 4. prosinca, a hrvatski državljani u Srbiji će moći glasati na dva biračka mjesta u konzularnom uredu Hrvatske u središtu Beograda, dva u konzularnom uredu na beogradskom naselju Dedinju, kao i dva u hrvatskom konzularnom uredu u Subotici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak