Skopska TV rekonstruisala monstruozno ubistvo

Radiosarajevo.ba
Skopska TV rekonstruisala monstruozno ubistvo

Šta se sve dešavalo 12. aprila uveče na vještačkom makedonskom jezeru kod sela Smiljkovci, gdje su ubijena četiri mladića i jedan muškarac, pokušala je da djelimično rasvijetli privatna televizija Kanal 5 iz Skopja, koja je emitovala svoju rekonstrukciju tog zločina.

Rekonstrukcija počiva na novim detaljima petostrukog ubistva, o kome je makedonskoj javnosti pruženo vrlo malo podataka.

TV magazin KOD, posvećen istraživačkom novinarstvu, pozivajući se na informacije sa obdukcije i izjave porodica žrtava, navodi da su se ubice žrtvama približili tako da nisu imali vremena da pobjegnu

Dva metka, tri i pet

Aleksandar, Kire, Cvetančo i Filip, četvorica drugova koji su bili na jezeru na pecanju spremali su da krenu kući, kada su došle ubice. Prema rekonstrukciji KOD-a, prenijele su Nezavisne, bilo je najmanje trojica ubica, dok je jedan sjedio u automobilu i pazio da neko ne naiđe.

Sa uperenim oružjem, prema rekonstrukciji ove emisije, oni su prisilili žrtve da kleče licem prema zemlji, postavljeni polukružno i leđima okrenutim prema jezeru, a zatim u njih pucali sa tri strane.

Sve se odigralo veoma brzo, u jedva pet minuta. Nisu ih vezivali, niti mučili, navodi KOD. U dječake je pucano iz tri tipa oružja, dva pištolja od 9mm i jednog automata, najvjerovatnije "kalašnjikova".

Aleksandar i Filip su bili pogođeni sa dva metka, Cvetančo sa tri, a Kire sa pet. Pucano im je istovremeno u gornji dio tijela. Najviše metaka je bilo kod 45-godišnjeg Borče Stefanovskog iz sela Creševo koji je kasnije primijećen i na njega je pucano rafalno

Porodice su za emisiju KOD ispričali kako je Aleksandra zvala njegova sestra oko 19:45 sati, jer je padao mrak, a on se još nije vratio kući. Ona mu je čula glas i disanje koje je, kako je rekla, bilo teško i nerazumljivo, što navodi da su neke od žrtava tada još bile žive.

Njegova sestra je još jednom pokušala da ga pozove, ali poslije samo jednog minuta telefon je već bio isključen, a KOD pretpostavlja da su mobilne telefone isključile ubice, ali ih nisu uzeli. Jedino je Filipov telefon ostao uključen i njegovi su ga roditelji čitavu noć zvali, sve dok ga oko 4 sata ujutro policija nije isključila. Prema istraživanju KOD-a, ubice su svoj surovi posao završili tako da su žrtvama prije odlaska pucali sa po jednim metkom u potiljak.

Vozilo-mamac

Što se tiče automobila "opel omega" koji je pronađen desetak kilometara od mjesta zločina i na kome postoje tragovi zemlje iz okoline jezera, u emisiji se iznosi mogućnost da je to bio mamac, odnosno da je namjerno postavljen da bi se zavarali tragovi, a da su ubice otišle drugim vozilom.

Taj automobil, kako navodi KOD, ostavljen je na skoro istom mjestu gdje je bilo ostavljeno vozilo korišteno u pljački 50.000 evra iz ekspoziture Prokredit banke u centru Skopja prije nekoliko godina, a za koje su kosovski biznismen Florim Maloku i još trojice Albanaca osuđeni na po osam godina zatvora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak