Škola zatvorena zbog nepoznate epidemije

Radiosarajevo.ba
Škola zatvorena zbog nepoznate epidemije

Osnovna škola u Popovači, naselju u blizini Siska, zatvorena je nakon što je 143 učenika od njih 209 zbog misteriozne epidemije izostalo s nastave. Zaražen je i jedan broj nastavnika. Osamnaest učenika je u bolnici, njih 16 u Sisku, a dvoje u zaraznoj bolnici u Zagrebu, prenosi Net.hr.

Sanitarna inspekcija zabranila je okupljanje učenika i djelatnika u školi, kojoj je do daljnjega zabranjen rad. 

"U četvrtak popodne više učenika i nastavnika počelo je povraćati, a pojavio se i proljev. Kako se ne zna što je uzrok, voda ili hrana, a epidemija se ne smiruje, odlučili smo zatvoriti školu kako bismo mogli zaustaviti širenje bolesti, dezinficirati cijeli objekt škole i ustanoviti što je uzročnik bolesti, virus ili bakterija. Naša je ekipa na terenu, uzeli smo uzorke stolice, hrane,vode, briseve i uskoro ćemo znati što je uzrokovalo obolijevanje većeg broja učenika i nastavnika", rekla je za Jutarnji list dr. Svjetlana Ančić Birač, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak