Sjever Kosova i dalje je bure baruta

Radiosarajevo.ba
Sjever Kosova i dalje je bure baruta

Zapovjednik KFOR-a Erhard Biller proglasio je dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak, zabranjenim vojnim zonama u kojima vojnici KFOR-a mogu upotrijebiti oružje.

Šef pregovaračkog tima Beograda upozorio je da je KFOR time izašao iz okvira svog mandata, a ministar Goran Bogdanović kaže da KFOR očigledno pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo.

Pregovori se nastavljaju danas, a Stefanović kaže da i dalje postoji mogućnost da neko u zapovjedništvu KFOR-a i NATO-a shvati da je to vrlo loša situacija za mir i stabilnost te ljude koji žive na sjeveru Kosova. Kako navodi, ohrabruje to što u Europskoj uniji ne postoji slaganje sa stavovima NATO-a, javlja B92.

Podsjetimo, jučer je održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu na kojoj srbijanskom ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću nije bilo omogućeno prisustvovati.

Kako je rekao u izjavi za RTS, tri stalne članice VS UN-a iskoristile su pravo veta i spriječile učestvovanje Srbije na sjednici. Također, su inzistirale da sjednica bude zatvorena za javnost. 

Jeremić rekao je da je situacija u sjevernom dijelu Kosova i dalje napeta nakon što je Priština nakratko preuzela kontrolu nad dva administrativna prelaza, čime se dodatno podstiču strahovanja od novih sukoba.

"To je sigurno bure baruta zbog toga što su tamo postavljene blokade na putevima i tenzija se osjeća kroz cijelu teritoriju. Moramo brzo djelovati kao međunarodna zajednica kako bi osigurali da ne bude više nasilja", rekao je Jeremić novinarima na marginama zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu.

Jeremić, koji je zatražio od Savjeta bezbjednosti da zakaže vanredni sastanak radi postupaka Prištine, izrazio je želju da najviše tijelo svjetske organizacije "osudi jednostranu upotrebu sile" - prenosi agencija Reuters.

Diplomate ističu da je Savjet bezbjednosti donio odluku da ne održe vanredni sastanak o Kosovu ali su se saglasili da bi se Jeremić trebao sastati sa trenutnim predsjedavajućim njemačkim ambasadorom Peterom Vitogom. Planirano je, takođe, da ranije bude održan i redovni sastanak zakazan za avgust.

Predsjednik Općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je sinoć nakon sastanka s predstavnicima srpske vlade (Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem) da nije postignut dogovor kako će problemi na sjeveru Kosova biti rješavani. "Ocijenili smo da je situacija loša i tražili od Borislava Stefanovića da prekine razgovore s Erhardom Billerom, zapovjednikom KFOR-a".

Također je rekao da će Srbi blokirati sve putne pravce na sjeveru Kosova u trajanju od 24 sata, tako da nijedno vozilo KFOR-a, Eulexa i policije neće moći proći. "Ukoliko pokušaju na silu razbiti blokade, mi ćemo ih svojim tijelima štititi", rekao je i dodao da će on i predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović ako treba biti prvi koji će leći ispred vozila KFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak